Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske u nastavku Treće redovne sjednice večeras su usvojili Zakon o igrama na sreću – po hitnom postupku, uz više amandmana.


Obrazlažući ovaj zakon ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je njegov cilj unapređenje sistema igara na sreću u Srpskoj, posebno unapređenje nadzora u ovoj oblasti, a samim tim i povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini za 30 miliona KM.
Ona je dodala da već u narednoj godini prihod od igara na sreću može iznositi 60 miliona KM.


Oko ovog zakona je posljednjih dana trajala burna polemika u RS, kako između predstavnika vlasti i opozicije, tako i predlagača zakona i privatnih priređivača igara na sreću.


Novim zakonom uvodi se računarski sistem kojim će svi priređivači igara na sreću biti direktno povezani sa Ministarstvom finansija RS. Tako će biti omogućeno da se u realnom vremenu prati promet, te na taj način umjesto dosadašnjeg paušala, obračunava porez na promet.

Drugi cilj zakona, kako je danas obrazložila Vidović, jeste jačanje javnog preduzeća Lutrije RS.


– Ona je do sada bila u podređenom položaju. Mnoge zemlje u okruženju, ali i EU, imaju monopol na igre na sreću, kao u Austriji ili Finskoj. Nismo se odlučili na taj model, nego kombinovani – istakla je Vidović i ojasnila da se Vlada RS prilikom donošenja prijedloga zakona, vodila iskustvima okolnih zemalja, poput Slovenije, Hrvatske, Makedonije, ali i Federacije BiH.


Priređivači igara na sreću u ponedjeljak su u Republici Srpskoj zatvorili poslovnice u znak protesta prema Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske zbog prijedloga novog zakona.


U nastavku zasjedanja narodni poslanici trebalo bi da razmatraju preostale tačke usvojenog Dnevnog reda Treće redovne sjednice, između ostalih, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o visokom obrazovanju.


Izvor: Srpska Cafe