Poslije epidemije virusa korona svijetu prijeti "nuklearna anarhija", piše njemački Velt.
Nuklearno oružje (foto: Sputnik / Sergey Kazakaaa) -

Model iz vremena Hladnog rata, kada su kontrolu nad naoružanjem imali SAD, Rusija, Velika Britanija i Francuska, više ne odražava istinski odnos snaga u svijetu. U nuklearnom klubu su se pojavili novi igrači, navodi njemački list.

Tokom tri mjeseca epidemije, svijet je stekao bogato iskustvo u borbi protiv "tihog, nevidljivog i nemilosrdnog" ubice, piše Velt. Zahvaljujući tome sada svako može da zamisli šta nas čeka u buduć́nosti, kada bude okončan nuklearni mir, sklopljen u vrijeme Hladnog rata, navodi autor teksta Mihael Šturmer.

Stara strateška arhitektura se ruši, a dosadašnji svjetki poredak propada. SAD su umorne od uloge svjetskog lidera i otišle su u izolaciju, za koju Evropljani nisu bili spremni. Kina, međutim, postepeno i nezaustavljivo jača svoj uticaj, piše autor. "Onog koji sebe naziva Srednjim carstvom, ne brine samo ekonomsko blagostanje, on pretenduje na potpunu prevlast, Novi put svile je ekonomski i finansijski dokaz za to", smatra Šturmer.

Obnavljanje strateške ravnoteže ne ometaju samo velike svjetske države, nego i razvoj digitalne tehnologije, uz pomoć́ koje se može napadati tajno, kao i proizvodnja novih vidova naoružanja i militarizacija kosmosa. Razvijava se strah od uzajamnog uništenja, koji primorava zemlje na mir, smatra autor.

Osim toga, nuklearnom klubu se pridružuju manji igrači. Prvo Indija i Pakistan, a sada Sjeverna Koreja i Iran. Svijetu prijeti "nuklearna anarhija", upozorava Šturmer. Prema njegovom mišljenju, model iz šezdesetih godina, kada su kontrolu nad naoružanjem imali SAD, Rusija, Velika Britanija i Francuska, više ne odražava pravi odnos snaga u svijetu.