Posljednji američki avion napustio Kabul, talibani: Avganistan konačno slobodan

Posljednji američki avion napustio je sinoć Avganistan, javlja CNN pozivajući se na Pentagon.

Time je završeno američko povlačenje te dvadesetogodišnja američka intervencija u Avganistanu. Ujedno i najduži rat u istoriji SAD.

Frank Mekenzi, američki general, objavio je da su se snage SAD u potpunosti sinoć povukle.

"Tu sam da objavim da je završeno naše povlačenje iz Avganistana te da je završena misija evakuacije američkih državljana, državljana trećih zemalja i Avganistanaca koji su u opasnosti", kazao je.

"Posljednji C-17 uzletio je s piste na internacionalnom aerodromu Hamid Karzai u 3:29 sati po lokalnom vremenu na istočnoj obali SAD (u utorak rano ujutro po lokalnom vremenu u Kabulu)".

Više od 122.000 osoba napustilo je Kabul vazdušnim mostom uspostavljenim 14. avgusta, dan prije nego što su kontrolu nad Avganistanom ponovno preuzeli talibani, koji su pružili utočište militantnoj grupi Al Qaedi, koju se optužuje za napade na Njujork i Vašington 2001. godine.

"Ovaj je odlazak bio vrlo bolan"

Vašington i saveznici u NATO nisu predvidjeli da će talibani tako brzo preuzeti vlast te su bili prisiljeni brzo napustiti zemlju, ostavljajući iza sebe hiljadee Avganistanaca koji su im pomagali.

"Ovaj je odlazak bio vrlo bolan. Nismo uspjeli izvući sve koje smo htjeli", rekao je general Frank Mekenzi na brifingu za novinare u Pentagonu.

"Ali mislim da smo ostali i 10 dana duže, ne bismo uspjeli sve izvući", rekao je Mekenzi, dodajući da je glavni američki diplomat u Avganistanu Ros Vilson bio na zadnjem letu.

Hitna evakuacija okončana je prije krajnjeg roka u utorak, koji je odredio američki predsjednik Džo Bajden, odlučivši sprovesti sporazum o povlačenju trupa koji je s talibanima sklopio njegov prethodnik Donald Tramp.

Prvi put u 20 godina zapadne zemlje nemaju trupe na avganistanskom tlu

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici pokušali su spasiti svoje državljane te predvodinike radnike lokalne ambasade, aktiviste za građanska prava, novinare i druge ugrožene Avganistance.

Evakuacije su postale još opasnije nakon što je u četvrtak u napadu bombaša samouboice, za koji je odgovornost preuzela Islamska država - neprijatelj i Zapada i talibana - poginulo 13 pripadnika američke vojske i više Avganistanaca koji su čekali na ulazu u vazdušnu luku.

Bajden, suočen s oštrim kritikama u zemlji i inostranstvu zbog svojih odluka, obećao je nakon krvavog napada na vazdušnu luku u Kabulu da će uhvatiti odgovorne.

Ovo je prvi put u 20 godina da SAD i saveznici nemaju trupe u Avganistanu. I to nakon što su Amerikanci potrošili dva triliona dolara na jačanje avganistanske vlasti i vojske koja se pred talibanima raspala u desetak dana. U 20 godina u Avganistanu je poginulo preko 2.000 američkih vojnika.

U munjevitom napredovanju talibani su tokom avgusta osvojili većinu Avganistana uključujući Kabul. Od tada traje povlačenje američkih snaga koje je na trenutke djelovalo haotično. Aerodrom koji je ostao posljednja zona pod američkom kontrolom postao je mjesto na kojem je desetine hiljada Avganistanaca tražilo bijeg od talibanske vlasti.

Povlačenje Amerikanaca gotovo se poklapa s 20. godišnjicom terorističkog napada na WTC. Nakon najgoreg terorističkog napada na teritoriju SAD krenula je američka borba protiv terorizma. Avganistan u kojem su na vlasti bili talibani pružio je utočište Osami bin Ladenu. Bio je to početak 20 godina duge intervencije, vojne i političke.

Dvadeset godina kasnije Amerikanci se povlače, a talibani su opet na vlasti.

"Konačno, slobodan"

Avganistan je sada konačno postao slobodan, izjavio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid nakon što je I poslednji američki avion napustio Kabul.

I portparol kancelarije talibana u Kataru Mohamad Naim čestitao je građanima Avganistana na okončanju stranog vojnog prisustva u zemlji, prenosi Tass.

"Čestitke svim našim ljudima, svim našim borcima. Danas su sve strane snage napustile našu svetu zemlju", naveo je on na Twitteru.