U Trebinju je danas otvoren Regionalni sajam za zapošljavanje na kome su 23 poslodavca iz Hercegovine i Crne Gore iskazala potrebu za 315 radnika različitih profila i stručne spreme.


Poslodavci su iskazali potrebu za građevinskim i mašinskim inženjerima, građevinskim i ugostiteljskim radnicima, pekarima.
Otvarajući sajam, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je da su ovakvi skupovi prilika da nezaposleni brže nađu posao, te istakao da su pozitivna iskustva sa ovakvim načinom ponude posla.
Vujičić je podsjetio da je u okviru projekata Zavoda u prošloj godini na nivou Filijale Trebinje zaposleno oko 600 ljudi, a u prva tri mjeseca ove godine 514 lica.
Na sajmu su četrdesetak radnih mjesta ponudile i dvije ugostiteljske firme iz Crne Gore, dok poslodavcima iz Nevesinja i Gacka ovaj put nije trebalo novih radnika.


I zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić smatra da organizovanje ovakvih sajmova mnogo znači za grad i regiju, a prvenstveno za nezaposlene ljude koji na jednom mjestu mogu da izaberu neki od više ponuđenih poslova.
Ćurić je napomenuo da su predstavnici grada Trebinja prethodnih dana razgovarali sa određenim brojem lica koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, da bi se našlo rješenje za njihovo brže zaposlenje.
"I oni koji traže posao moraju više da se angažuju, da daju ideje, a lokalne zajednice i republičke institucije će im rado izaći u susret kreditnim sredstvima ili nekim drugim vidovima donacija i pomoći poslodavcima koji imaju volju da zaposle, ali nemaju dovoljno sredstava", kaže Ćurić i ističe da je u interesu svih da na biroima bude što manje ljudi.

Među poslodavcima danas su bili i preduzeće "Svislajon industrija Alata Trebinje" koje je iskazalo potrebu za 26 radnika sa srednjom stručnom spremom i za inženjerima, pekara "Bonita" koja je tražila pekare, poslastičare, konobare, kuvare, dok je lica za prodaju životnih i neživotnih osiguranja tražilo "Dunav osiguranje", a tridesetak radnih mjesta ponudilo je poljoprivredno preduzeće "Popovo polje".
Među mnogobrojnim nezaposlenim licima različite životne dobi koji šansu za zaposlenjem vide na sajmu bila je i dvadesetčetvorogodišnja Anđela Vujović iz Trebinja koja je završila Ekonomski fakultet u Beogradu.
Vujovićeva kaže da do sada nije uspjela nigdje da se zaposli i da je odlučila da "okuša sreću" na sajmu, biografiju je predala na nekoliko štandova i nada se pozitivnom odgovoru.
"Svaku šansu treba da iskoristimo. Najbitnije je da ne izgubimo nadu", poručuju Anđela.
SRNA