Postoji li razlika između sode bikarbone kupljene u apoteci i prodavnici

Soda bikarbona poznata je po širokoj primjeni u domaćinstvu, ali i u medicinske svrhe. Ona koju mnogi smatraju "čistom" prodaje se u apotekama po mnogo višim cijenama od "obične" koju možete da nađete u lokalnim prodavnicama, pakovanu u kesice.

U javnosti postoji vjerovanje da ona u kesicama sadrži aluminijum, dok ova druga koja se prodaje kao "čista" nema nikakvih sličnih primjesa.

Da li zaista postoje razlike u sodi bikarboni koju kupujemo u prodavnici u odnosu na onu koju nabavljamo u apoteci objašnjava farmaceut.

"U sodi bikarboni nema aluminijuma, to jednostavno možete da zaključite na osnovu hemijske formule ovog jedinjenja", kaže za Telegraf profesor hemije Ivana Lautarević.

Ona objašnjava da je natrijum hidrogenkarbonat, soda-bikarbona ili natrijum bikarbonat čija je formula NaHCO3, jedinjenje u kome apsolutno nema aluminijuma, što se vidi i iz hemijskih elemenata, ali i iz reakcije kojom nastaje.

"Soda bikarbona se dobija hemijskom reakcijom, a sam proces nastanka se naziva Solvejev postupak: NH3 + CO2 + H2O → NH4HCO3, a onda se NH4HCO3 kombinuje sa natrijumhloridom i dobijate: NH4HCO3 + NaCl → NaHCO3 + NH4Cl. U ovoj reakciji nigde nema nigde aluminijuma, čija je hemijski simbol Al", objašnjava profesorka hemije.

Ona navodi da to više liči na neku zabludu, koja je napravljena i marketinški trik.

"Nema nikakve logike u tom uverenju, jer je sastav sode bikarbone isti. Na kraju, pročitajte sastav na kesici u prodavnici i na onoj koju kupujete kao 'čistu', i videćete da li ima razlike", ističe Lautarević.

Medicinska soda bikarbona koja se prodaje u apotekama ima, istina, luksuznije pakovanje.

"U sintezi sode bikarbone nema aluminijuma, ali da li ima nekog takozvanog onečišćenja i da li se ubacuju neke primese u proizvodnji, mi koji radimo u apotekama to ne možemo da znamo", kaže za Telegraf farmaceut Goran Stamenković.

On objašnjava da joj je namjena slična, bilo da je kupljena u apoteci ili u prodavnici.

"Tačno je da na pakovanjima koja stižu u apoteke piše da je 'čista' soda bikarbona, odnosno da nema primesa aluminijuma, a da bi znali da li one u prodavnici imaju neke dodatke morate da pročitate sastav koji je, pod obavezno, naveden na pakovanju", savjetuje on.

(Telegraf.rs)