Memorandum 2.jpg (224 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković potpisali su danas u Trebinju Memorandum o razumijevanju o uspostavljanju saradnje u Vinskoj cesti Hercegovine, kako bi zajedničkim aktivnostima povećali njenu vidljivosti i atraktivnost na domaćem i međunarodnom tržištu.

„Bez podrške lokalne zajednice ne bi ni bilo ovog projekta. BiH godišnje proizvede oko 18 miliona litara vina, a registrovano je oko 70 proizvođača. Hercegovina je jedinstvena destinacija koja svojom mediteranskom klimom, prirodnim ljepotama, autentičnom kulturnom baštinom i običajima, privlači posjetioce iz svih dijelova svijeta. Radi turističke promocije ovih potencijala, koja će rezultirati i privrednim razvojem, osmišljen je projekt Vinska cesta Hercegovine, kojim upravlja Komora, i zadovoljstvo nam je što je i Grad Trebinje dio projekta“, kazao je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je Trebinje prva lokalna zajednica koja se uključila u Vinsku cestu Hercegovine.

Memorandum.jpg (677 KB)

„Grad Trebinje je dobio sertifikat što dovoljno govori o trenutnim kapacitetima i potencijalima. Ali je važno da to iskoristimo na pravi način da bi ljudi iz Trebinja imali benefite. Oko 80 odsto proizvođača vina u Republici Srpskoj nalazi se u Trebinju. Ovaj memorandum je još jedan podstrek za kvalitetniju promociju, zajednički nastup i intenzivniju marketing kampanju, koja treba da omogući da brojni turisti iz regiona, Evropske i svijeta obiđu neke on najboljih evropskih vinarija koje se nalaze upravo u Hercegovini“, kazao je gradonačelnik Ćurić.

Vinskom cestom Hercegovine rukovodi Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji s gradovima i opštinama Ljubuški, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje, uz podršku USAID Projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine.