Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović i rukovodilac Ruske humanitarne misije na Balkanu Mihail Bonda potpisali su danas u Istočnom Sarajevu sporazum o saradnji.
Novitović i Bonda potpisali sporazum o saradnji - Foto: SRNA

Novitović izrazio je zadovoljstvo što je potpisivanjem sporazuma saradnja učvršćena i proširena, pa sada u slučaju prirodne katastrofe postoji mogućnost direktne pomoći Rusije i njenih građana kroz Rusku humanitarnu misiju.

- Čast mi je i zadovoljstvo što sam sa regionalnim predstavnikom Ruske humanitarne misije za Balkan potpisao sporazum koji je samo formalno-pravno tu da učvrsti našu dalju saradnju i aktivnosti - rekao je Novitović novinarima.

On je pojasnio da se saradnja odnosi i na preventivno djelovanje, organizaciju, obuku i osposobljavanje pripadnika.

Novitović kaže da Republička uprava civilne zaštite i građani Republike Srpske imaju prijatelje i na Istoku i na Zapadu, ali da izuzetno cijene prijateljstvo bratske Rusije i ruskog naroda.

- Te odnose želimo da njegujemo i usavršavamo i da što više benefita Republička uprava i sistem zaštite i spasavanja u Republici Srpskoj dobije kroz saradnju sa Ruskom humanitarnom misijom - rekao je Novitović.

Bonda je izrazio nadu da će ova saradnja dovesti do konkretnih projekata.

- Ruska humanitarna misija radi u mnogim krajevima svijeta, u Siriji, Avganistanu i mnogim zemljama Južne Amerike, ali iskreno i od srca prioritet nam je srpska javnost i Republika Srpska - rekao je Bonda.

On je izrazio zahvalnost predstavnicima Republičke uprave civilne zaštite što su bili spremni na saradnju na obostrano zadovoljstvo.

Bonda je istakao da su odnosi sa Republikom Srpskom i rad sa ljudima sa ovih prostora prioritet.

- Nadamo se da će naša znanja, naučna dostignuća u budućnosti u svim organizacionim i svim drugim okolnostima biti rezultat naše saradnje. Potrudićemo se da u budućem periodu zajedno sa našim saradnicima sa ovih prostora iz Republike Srpske i iz regiona uradimo prave projekte koji će biti od koristi cijelom narodu - rekao je Bonda.