Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i vršilac dužnosti generalnog direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović potpisali su danas u Banjaluci Ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrana „Foča“ i „Paunci“ na rijeci Drini, čija je vrijednost oko 245 miliona evra.
„Procijenjena instalisana snaga hidroelektrane `Foča` je 44,15 megavata, a hidroelektrane `Paunci` 43,21 megavat. Koncesija je dodijeljena na 50 godina, a hidroelektrane će biti izgrađene najkasnije za šest godina od dana potpisivanja ugovora„, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.


Đokić i Petrović istakli su da je Srbija dala značaj ovom energetskom projektu i iskazala interes da učestvuje u izgradnji ovih hidroelektrana, što je potvrđeno i na posljednjoj zajedničkoj sjednici Mješovitog energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske.


Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske naglasio je da je obaveza „Elektroprivrede Republike Srpske“ da formira koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos sa „Elektroprivredom Srbije“ s ciljem izgradnje ovih energetskih objekata i dodao da će način realizacije projekta i dalji koraci biti usaglašeni na narednoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije.