malaSl.jpg (168 KB)

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je u Banjaluci ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje hidroelektrane "Bileća" na području bilećke opštine, a ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta je 127.715.699 KM.

Ugovor su sa Đokićem potpisali direktor "Hidroelektrana na Trebišnjici" Gordan Mišeljić i vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove u tom preduzeću Slobodan Čomić, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Instalisana snaga buduće elektrane iznosiće 33,5 megavata, procijenjena godišnja proizvodnja 121,6 gigavat-časova, a biće izgrađena u narednih pet godina.

Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina.

Koncesionar je prije zaključenja ugovora o koncesiji u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu 638.578 KM.

Nakon izgradnje hidroelektrane, koncesionar će u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-satu električne energije, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Bileća, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.