Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je danas ugovore o stipendiranju 100 studenata iz našeg grada, koji će u ovoj akademskoj godini od Gradske uprave mjesečno dobijati između 100 i 250 KM.


Za stipendiranje redovnih studenata iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno je 140.000 KM.


Najboljerangiranih deset studenata dobilo je stipendiju od 250 KM, narednih deset sa liste 200 KM, a sljedećih trideset 150 KM, dok je iznos mjesečne stipendije za preostalih pedeset studenata 100 KM.


„Podsjećam da smo od prošle godine uveli i stipendije za studente koji prvi put upisuju deficitarna zanimanja, a za ovu namjenu planirana su sredstva i u tekućoj godinu. Bez obzira na nepovoljnu finansijsku situaciju – znamo svi da HE ‘Plat’ ne radi i da je ona bila značajan izvor novca i za gradski budžet – svi programi Gradske uprave usmjereni na podršku porodici, njih 32, biće uredno isplaćivani u narednom periodu“, istakao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.


On je dodao da je prilikom bodovanja razmatrana prosječna ocjena studenta, ali i socijalni status porodice, pri čemu studenti iz porodica sa više od 1.700 KM mjesečnih primanja nisu mogli dobiti stipendiju.


Pravo na dodatne bodove, istakao je Ćurić, imali su i studenti bez jednog ili oba roditelja, kao i djeca roditelja sa invaliditetom i studenti invalidi.


Sara Hamović, student treće godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, dobila je od Gradske uprave stipendiju u mjesečnom iznosu od 150 KM.


„Stipendija i meni i svim studentima mnogo znači. Ne samo kao finansijska pomoć, već i što pokazuje da Grad Trebinje stoji iza nas i što znamo da imamo podršku – posebno studenti koji žele da se sutra vrate u svoj grad“, istakla je Hamović.


U ime stipendista riječi zahvalnosti Gradskoj upravi uputio je i student treće godine pravnog fakulteta Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment u Trebinju Jovan Babić.


„Stipendija mi mnogo znači jer će mi olakšati dalje studiranje. Želim svim studentima da budu uspješni, da završe fakultet – na taj način će najbolje pomoći i svojim roditeljima i svome gradu“,kazao je Babić.


IZVOR RADIO TREBINJE