IMG_20240605_121829_resized_20240605_121855668.jpg (296 KB)

U Gradskoj upravi su danas potpisani ugovori sa korisnicima sredstava po Javnom konkursu za izbor djela iz oblasti izdavaštva za 2024. godinu. Grad Trebinje je za ovaj konkurs izdvojio ukupno 15.000 KM.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja je kazao da je ovo treća godina za redom da se objavljuje ovakav konkurs.

"Hvala svima koji se prijavljuju i pišu jer je pisana riječ veoma značajna. Ona ostaje i zaslužuje svu pažnju. I dalje će se objavljivati ovakvi konkursi a mi smo spremi da unaprijedimo kvalitet i da nađemo izvore finansiranja", kaže gradonačelnik Trebinja.

Predsjednik komisije za izbor kandidata, Milosava Supić Vuković, kaže da se na konkurs prijavilo osam kandidata. Prema njenim riječima sedam je prošlo a jedan nije zadovoljio uslove zbog ranijeg finansiranja od Grada Trebinja.

"Riječ je o dvije zbirke pjesama, tri monografije koje se odnose na škole i jedna stručna monografija. Imamo i zbirku aforizama i dječiju zbirku. Riječ je o veoma kvalitetnim radovima. Gledali smo da zadovoljimo sve autore, jer je riječ o sufinansiranju i to je podstrek za dalji rad. Svakako da se nadamo da će sljedeće godine biti više prijava", kazala je ona.

Dragana Čalak, pisac dječije poezija je na konkursu dobila 1.200 KM za 180 primjeraka, što je veoma značajno, kako ističe, jer je majka četvoro djece.

"Taj iznos bi za mene bio veliki izdatak, jer imam veliku porodicu. Mislim da je veoma značajno što imam podršku", kaže Čalak.

Nina Lojović Milinić, autor stručne monografije na temu "Arhitektura, živopis, ikonopis istočne Hercegovine u 16. i 17. vijeku", kaže da je njena glavna ideja prijave na ovaj konkursu, bila skretanje pažnje na značaj samog sadržaja te publikacije.

"Jedan analitički pristup i analizu terenskog istraživanja. Izvršena je jedna detaljna analiza", kaže Lojović Milinić.