73B0E32F-6356-4A54-8CBC-2F71A92BF9A3.jpeg
Zgrada bilećke biblioteke samo što se nije srušila. Onako staru i dotrajalu dokusurio je prošlogodišnji zemljotres. Crijep visi o koncu, zidovi su ispucali pa su neke prostorije zaključane jer nisu bezbjedne.

"Biblioteka je pretpjela mnoga oštećenja, neke prostorije čak nisu ni uslovne. Nas je posjetila komisija koja je zavela referat o oštećenja ali novac nismo vidjeli, nismo dobili ništa za pomoć u rekonstrukciji“, rekla je direktor biblioteke "Vladimir Gaćinović“ Sanja Bošković.

Bilećki čelnici vide ruiniranu biblioteku, ali vide i potpuno praznu opštinsku kasu. Zato jedino rjšenje vide u donacijama.

"Mora se rekonstruisati, imamo projekat od nekih 580.000, to je cifra da bi se moglo dovesti u neko normalno stanje. Imamo obećanje da će nam Srbija, to jeste predsjednik Vučić, i njegova vlada obezbijediti sredstva od nekih 300.000 evra da se to uradi“, rekao je načelnik opštine Bileća Veselin Vujović.

I u biblioteci vjeruju u pomoć institucija Srpske i Srbije. Zahvalni su dosadašnjim donatorima kojih je kažu bilo mnogo, pomagali su pojedinci, preduzeća i ugledni sportisti. Ipak, ništa to nije dovoljno za normalan rad.

"Trenutno što nam je najpotrebnije jeste da saniramo jednu prostoriju koju smo koristili za radionice i rad sa mališanima, ona nije uslovna na našu veliku žalost jer ko zna kako radi biblioteka u Bileći zna da smo posvećeni djeci“, rekla je Boškovićeva.

Ova zgrada u centru Bileće starija je od jednog vijeka. Biblioteka "Vladimir Gaćinović" je tu skoro 90 godina, trenutno ima više od 1.000 članova koji godišnje plate simboličnu članarinu od 10 maraka.

maraka.