Vrhovni sud RS potvrdio je presude Đorđu Radmiloviću, Srđanu Dendi i bivšem policajcu MUP RS Draganu Šarencu i pravosnažno ih osudio na ukupno dvije godine i 11 mjeseci zatvora zbog pokušaja otmice Petra Bajčetića, biznismena i vlasnika kafića NN u Bileći, koji je potom ubijen.


Organizovani kriminal
Radmilović je osuđen na godinu i 4 mjeseca zatvora, a Denda na godinu i mjesec, jer su kao članovi zločinačke organizacije učestvovali u pokušaju otmice, dok je Šarenac zbog pomoći počiniocima nakon krivičnog djela osuđen na 6 mjeseci zatvora.
Prvostepene presude izrečene su nakon što su sva trojica sklopila sporazume o priznanju krivice, koje je sada potvrdio i Vrhovni sud RS.
– Na prvostepene presude žalbe su uložile porodica ubijenog Bajčetića i odbrana optuženih, ali su odbijene kao neosnovane – rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.
U presudi se navodi da je zločinačku organizaciju predvodio Miljan Vujović iz Bileće, koji je u bijegu, a koji se tereti za otmicu i ubistvo Bajčetića.
Zločin se dogodio 19. septembra prošle godine. Optuženi su u dogovoru s Vujovićem isplanirali da otmu Bajčetića kada on naiđe putem Bileća – Trebinje.
Smrtonosna povreda
Ubrzo je Vujović saznao da Bajčetić neće otići na put i da će ostati u Bileći pa je izmijenio plan.
Zajedno s nepoznatim muškarcem otišao je u Bileću i Bajčetića su sačekali ispred njegove zgrade u ulici Alekse Šantića. Kada je Bajčetić izašao iz automobila, Vujović i njegov saučesnik pokušali su ga nagurati u drugo vozilo.
Međutim, Bajčetić se opirao i u tom naguravanju jedan od optuženih ispalio je najmanje 2 hica iz pištolja, kalibra 9 milimetara, a jedan je pogodio Bajčetića u glavu i on je podlegao na putu do bolnice u Podgorici.
Vujović i saučesnik su s lica mjesta pobjegli su “golfom 5” koji su zapalili u blizini Bileće, a Šarenac im je pomogao u uklanjanju tragova i nakon zločina je sakrio Vujovićev “audi A6” u trebinjskom naselju Bregovi, gdje ga je policija pronašla. Bomba pod vozilo
Osim osuđene trojke, za učešće u pokušaju otmice Petra Bajčetića optužen je i Gavrilo Bjelica iz Bileće, koji je nedavno povrijeđen u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil.
Bomba je žicom bila vezana za točak i kada se vozilo pokrenulo, došlo je do eksplozije u kojoj je Bjelica ostao bez lijeve noge.
Izvor:Avaz.ba