Centralna izborna komisija BiH danas je na 1. hitnoj sjednici održanoj donijela Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru.

Prema potvrđenim rezultatima najviše glasova osvojila je HDZ BiH 18.904 glasova ili 35,27 odsto, zatim slijedi Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF) 16.122 glasa ili 30,08, BH blok ( SDP, Naša stranka) 7.072 glasova ili 13,19 odsto, Hrvatska Republikanska stranka 3.797 glasova ili 7,08 odsto i lista “Ostajte ovdje“ (SNSD, SDS) 2.587 glasova ili 4,83 odsto.

Kada se preračunaju mandati na osnovu ovoga broja glasova u Gradskom vijeću Mostara HDZ će imati trinaest mandata (pet mandata osvojili na Gradskoj listi, jedan na Gradskom području Jug, pet na Gradskom području Jugozapad i dva na Gradskom području Zapad), Koalicija za Mostar dvanaest mandata ( četiri na Gradskoj listi, dva na Gradskom području Sjever, dva na Gradskom području Jugoistok, tri u Gradskom području Stari grad, te jedna mandat na Gradskom području Jug), BH blok ima šest mandata ( dva na Gradskoj listi, dva u Gradskom području Stari grad, te po jedan u gradskim područjima Jugozapad i Zapad), HRS tri mandata ( jedan sa Gradske liste, te po jedan sa gradskih područja Jugozapad i Zapad), te “Ostajte ovdje“ jedan mandat (Gradska lista).

Izborna pravila za Grad Mostar i Statut Grada Mostara odredili su pravilo da u Gradskom vijeću moraju biti zastupljena najmanje četiri, a najviše petnaest vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda, te najmanje jedan iz reda ostalih.

Zbog manjeg broja izabranih Srba CIK BiH je oduzeo mandat Damiru Knezoviću iz HDZ BiH, a dodijelio ga Srpkinji sa liste HDZ-a Miljani Kovačević. Zbog većeg broja izabranih Hrvata mandat je oduzet i Saši Đermanoviću iz BH bloka, a dodijeljen Bošnjakinji s iste liste Adeli Gosto.

Što se tiče nacionalnog sastava u novom Gradskom vijeću biće 15 Hrvata, 14 Bošnjaka, četvoro Srba i dvoje iz reda ostalih.

Vijećnici HDZ-a koji ulaze sa Gradske liste su: Mario Kordić, Goran Bošnjak, Radmila Komadina, Miroslav Grubišić i Miljana Kovačević. HDZ će u Vijeću iz Gradskog područja Jugozapad predstavljati: Ivan Zelenika, Marko Novak, Stanko Ćosić, Antonio Zelenika i Snježana Brkić. Sa Zapada u Vijeće ulaze HDZ-ovi Damir Šunjić i Tomislav Primorac, te s Juga Kažimir Milićević.

Koalicija za Mostar u Gradsko vijeće Mostara sa Gradske liste ima četiri vijećnika: Zlatka Guzina (SDA), Anela Kljaku (SBB), Salema Marića (SDA) i Natašu Jekić (SDA), sa Gradskog područja Stari grad ulaze: Adil Šuta (SDA), Ismar Bešo (SBB) i Haris Nazdrajić (DF), sa Jugoistoka Ibro Husnić (SDA) i Jasmin Pandur (SDA), sa Sjevera Adem Macić (SDA) i Mirza Drežnjak (SDA), te sa Gradskog područja Jug Alis Čolaković (SDA). U Koaliciji za Mostar izabrano je jedanaest Bošnjaka i jedna Srpkinja, a SDA je očekivano pokupila najviše mandata.

BH Blok je na Gradskoj listi osvojio dva mandata te u Vijeće ulaze Arman Zalihić (SDP) i Adela Gosto (SDP). Sa Gradskog područja Stari grad ulaze Irma Baralija (Naša stranka) i Sanel Žuljević (SDP), sa Zapada Lamija Duranović Vinković i sa Jugozapada Boška Ćavar (Naša stranka).

HRS je dobio jedan mandat sa Gradske liste koji pripada Slavenu Bevandi, sa Jugozapada ulazi predsjednik HRS-a Slaven Raguž, dok sa Gradskog područja Zapad ulazi Vesna Šunjić.

Sa liste “Ostajte ovdje- Zajedno za naš Mostar u Gradsko vijeće ulazi Velibor Milivojević (SNSD).

Klub Hrvata činiće 11 Hrvata iz HDZ-a, tri iz HRS-a i jedan iz BH bloka, Klub Bošnjaka činiće 11 Bošnjaka iz Koalicije za Mostar i tri iz BH bloka, a Klub Srba: dvije Srpkinje iz HDZ-a Radmila Komadina i Miljana Kovačević, Nataša Jekić iz SDA, te Velibor Milivojević sa srpske liste “Ostajte ovdje“. Dva vijećnika dolaze iz reda ostalih Arman Zalihić i Sanel Žuljević.

CIK BIH dao je tri dana roka za podnošenje prigovora za ponovno brojanje i dva dana za podnošenje žalbi Apelacionom odjelu Suda BiH.