Izbori - Foto: RTRS

 

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je danas rezultate lokalnih izbora u Mostaru, koji su održani 20. decembra 2020. godine.

Odluka o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u Mostaru donesena je na hitnoj, korespodentnoj sjednici, nakon što je Sud BiH danas odbio kao neosnovane tri žalbe /SDP-a BiH, Naše stranke i Platforme za progres/ za ponovno brojanje glasova na biračkim mjestima.

Za ovu odluku, koja stupa na snagu danom donošenja, glasalo je šest članova CIK-a, dok je Vlado Rogić bio protiv, saopšteno je iz CIK-a.

Rogić je podsjetio da je po službenoj dužnosti tražio ponovno brojanje na biračkim mjestima u Izbornoj jedinici Jug, ali CIK tada, krajem decembra, nije usvojio njegov prijedlog.

- Ovo je nelogično i nedosljedno. Mogli su se potvrditi ovi rezultati, a za Izbornu jedinicu Jug naknadno - rekao je Rogić i dodao da je trebalo sačekati odluku Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona koje vodi istrage ili ponoviti izbore u toj izbornoj jedinici.

Izborna jedinica Jug daje dva odbornika.

Od 35 mandata u Gradskom vijeću, HDZ BiH je osvojio 13 mandata, Koalicija za Mostar 11 mandata, BH Blok šest mandata, HRS tri mandata, Prva mostarska partija jedan mandat i "Ostajte ovdje" jedan mandat.

U Mostaru se gradonačelnik ne bira direktno, već će ga birati odbornici nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća. Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 odbornika.

Ako nakon dva izborna kruga nijedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 odbornika.