unnamed (4).jpg

Broj pasa lutalica na ulicama grada Trebinja, porastao je u posljednih godinu ipo dana. Sve česći su napadi   pasa lutalice, ali i vlasničkih na građane Trebinja.

Jedan od razloga jesu nesavjesni vlasnici, koji kada shvate da ne mogu da se brinu o svom psu, samo ih izbace  na ulicu. Takodjer, prekomjerno i nekontrolisano razmnožavanje pasa samo povećava broj istih.

Građani Trebinja su nam rekli da se dogodilo  nekoliko napada pasa na ljude. Kako kažu čopor pasa, koji se borio za  samu egzistenciju, napadao je čovjeka u centru grada. Sa druge strane bilo je napada vlasničkih pasa na građane, jer su bili bez povodca.

Građani  poručuju da  se prema psima  treba humano ponašat,i ali da im nije mjesto na ulici i da nadležni treba da riješe ovaj problem. Kako dresirate psa i ophodite se prema njemu, tako će se on ponašati.

unnamed (1).jpg

 Iz veterinarske ambulante ,,Anima Vet’’ Trebinje, poručili su  da jedan od načina da se riješi  problem pasa lutalica, jeste edukacija vlasnika.

,,Treba objasniti budućim vlasnicima da uzeti psa nije mala stvar. Potrebno je upoznati ih sa  svim njihovim potrebama i aktivnostima.

Svakom psu je neophodna imunološka zaštita vakcinama, zaštita protiv ektoparazita i endoparazota. Zdrav pas je i zdrav čovjek. I naravno, objasniti važnost označavanja psa, u vidu mikročipovanja i izdavanja adekvatne dokumentacije. Nešto slično kao lična karta koju posjedujemo mi’’, objasnili su iz veterinarske ambulante.

Dodali su da je veoma važno i pravljenje centara, koji će obezbijediti siguran smještaj za pse koji su već na ulicama.

Svoj doprinos u riješavanju ovoga problema, daće svakako i Anima Vet, kroz akciju besplatnih sterilizacija. Najavili su da bi ova akcija mogla biti sprovedena u skorije vrijeme, a kako kažu prednost će imati psi lutalice.

,, Cilj jeste smanjiti populaciju prekomjernim razmnožavanje, a jedina opcija jeste sterilizacija/kastracija pasa. Svakako će biti uključeni i vlasnički psi, ali prednost će svakako ići psima čiji je trenutni dom ulica’’, objasnili su oni.

unnamed (2).jpg

Veterinari  iz Anima Veta poručili  su da će obavjestiti javnost, kada bude pokrenuta akcija besplatne sterilizacije. Podsjećamo, u toku je i izgradnja novog i modernog azila za pse, u kome će za početak biti smješteni napušteni gradski psi, ali će u budućem periodu pored njega biti izgrađen i prvi pansionski prostor u kome će vlasnici moći na čuvanje da ostavljaju svoje pse u ovom dijelu Republike Srpske.

Preostaje samo da se podigne svijest kod građana, malo više edukuju vlasnici pasa, a sve u cilju rješavanja ovoga problema u našem gradu, kako radi samih pasa, tako i radi građana.