rs-maske.jpg
S obzirom na to da je proteklih dana povećan procenat zaraženih novim virusom korona, u odnosu na broj testiranih uzoraka, Republički štab za vanredne situacije apeluje na građane da se dosljedno pridržavaju svih propisanih higijenskih mjera zaštite od virusa korona.

Te mjere se, prije svega, odnose na nošenje zaštitne maske u zatvorenim javnim prostorima, poštivanje fizičke distance od dva metra, te dezinfekciju prostora, saopšteno je nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije koji je danas razmatrao Informaciju o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Ovaj štab je donio i Zaključak o izmjeni Zaključka o obavezama domova zdravlja u RS u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona SARS-CoV-2 u RS.

– Ovim zaključkom nalaže se svim domovima zdravlja u RS da, od 22. juna ove godine, sa svojih 75 odsto kapaciteta organizjuju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga, u odnosu na, ranijim zaključkom, propisanih 50 odsto. To treba da urade uz organizovanje strogog režima naručivanja pacijenata, obavezno korišćenje maski za pacijente, pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra i mjera lične i respiratorne higijene, obezbjeđivanje pisanih uputstava za pacijente na vidnom mjestu u čekaonici (posteri, promotivni flajeri). Obavezno je nošenje lične zaštitne opreme od strane zdravstvenih radnika shodno preporukama koje podrazumijevaju mjere da se svaki pacijent tretira kao potencijalno zaražen, sprovođenje trijaže pacijenata na COVID-19 i kod sumnje na isti obavezno prijavljivanje higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja, pojačavanje higijenskih mjera pranja i dezinfekcije površina, prostorija i pribora za rad i pojačan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mjera. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja – navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno u obrazloženju, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite predložilo je Republičkom štabu za vanredne situacije donošenje izmjene Zaključka o obavezama domova zdravlja u RS u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona SARS-CoV-2 u RS, imajući u vidu da je došlo do povećanja procenta kapaciteta organizacije pružanja specijalističkih zdravstvenih usluga u domovima zdravlja u RS.