Migranti - Foto: Anadolija
Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Darko Ćulum razgovarao je danas sa direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem, koji ga je upoznao o trenutnoj situaciji povećanog priliva migranata u BiH, te je istakao da je Služba u ovoj godini registrovala više od 10.000 migranata.

Sagovornici su se saglasili da je pitanje povećanog priliva ilegalnih migranata jedno od ključnih bezbjednosnih izazova za BiH, te da je potrebno zajedničko djelovanje svih agencija za sprovođenje zakona, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Na sastanku je istaknuta dobra dosadašnja saradnja Službe za poslove sa strancima i SIPA, koja je ostvarila značajne rezultate u borbi protiv krijumčarenja migranata, ali i svih drugih oblika kriminaliteta.

Ujić je naglasio da Služba za poslove sa strancima prikuplja operativne informacija koje prosljeđuje nadležnim agencijama za sprovođenje zakona, a posebno kada je riječ o razmjeni informacija u vezi sa krijumčarenjem, trgovinom ljudima i borbom protiv terorizma.

U proteklom periodu Služba za poslove sa strancima identifikovala je 20 migranata za koje je utvrđeno da mogu predstavljati prijetnju javnom poretku i bezbjednosti BiH, te ih je, u saradnji sa SIPA i Obavještajno-bezbjednosnom agencijom, locirala i stavila pod nadzor u Imigracioni centar.

Ujić je zahvalio Ćulumu za posjetu, čestitao mu izbor za direktora SIPA i izrazio uvjerenje da će dobra saradnja biti podignuta na još veći nivo.