Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas Srni da bi primanja policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske sa srednjom i višom stručnom spremom trebalo da budu povećana za oko 110 KM.
Lukač je istakao da je na današnjoj sjednici Vlade Srpske usvojena informacija o potrebi povećanja naknade za uslove rada policijskim službenicima sa srednjom i višom stručnom spremom u visini od deset odsto od prosječne plate u MUP-u Republike Srpske.


– Prijedlog je da povećamo plate za iznos od deset odsto prosječne plate u MUP-u i to bi trebalo da bude za oko 110 KM više. Dakle, pomenute kategorije policijskih službenika će dobiti povećanje za 110 KM – pojasnio je Lukač.


Prema njegovim riječima, ova mjera se odnosi na oko 4.500 policijskih službenika.

Ministar unutrašnjih poslova je istakao da je neophodno izmjeniti Zakon o platama u MUP-u i da će vjerovatno po hitnom postupku uputiti izmjene zakona u Narodnu skupštinu Republike Srpske kako bi ih poslanici razmotrili na nekoj od narednih sjednica.


– Nadam se da neće biti onih koji će biti protiv toga da naši policajci, koji jesu možda i najlošije plaćeni u regionu, poprave svoj status kada je riječ o platama – rekao je Lukač.


Prema podacima MUP-a Srpske, prosječna plate policijskih službenika sa srednjom stručnom spremom iznosi 833 KM, dok njihove kolege sa višom stručnom spremom imaju nešto veće zarade.


MUP Srpske predložio je povećanje naknade u skladu sa strateškim ciljevima koji podrazumijevaju poboljšanje standarda policijskih službenika.


Izvor: Srna