dhjukkk.png (2.05 MB)

Povodom 100 godina od podizanja kapele na Klobuku, danas je u čast klobučkim junacima u ovom mjestu punom istorije održan prigodan program.

Organizatori programa bili su Grad Trebinje, Udruženje dobrovoljaca i ratnika oslobodilačkih ratova, potomaka i poštovalaca Trebinje – Klobuk, Udruženje Grahovljana „Stara Hercegovina“ i Zavičajno udruženje „Vladika Sava Kosanović“ Banjani te eparhije Zahumsko – Hercegovačka i primorska i Budimljansko – Nikšićka. Sveštenici iz dvije eparhije služili su Svetu božanstvenu liturgiju i parastos junacima. U kosturnicu su položeni vijenci, a održan je i Čas istorije.

U svom obraćanju predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak je istakao da je Klobuk mjesto od izuzetnog značaja za istoriju Srbije i Crne Gore.

dhjukkk.jpg (128 KB)

„Klobuk ima izuzetan značaj za istoriju Hercegovine i Crne Gore. Na ovom mjestu, narod sa obje strane granice, stao je na put austrougarskim osvajačima, štiteći svoje dostojanstvo, svoju porodicu i kućni prag. Danas smo tu da odamo poštovanje njihovom trudu i ogromnoj žrtvi, ali i da se podsjetimo da samo zajedništvom, oslonjeni jedni na druge, možemo sačuvati svoju slobodu, kao i kulturne, ekonomske, političke i ostale legitimne interese“, rekao je Banjak.

Ispred grada Nikšića obratio se Nikola Goranović. Istorijski čas su držali profesor Luka Kešeljević i Ilija Bakoč, a u kulturnom programu nastupili su guslari Nikola Kosović i Đorđe Stevović, kao i etno pjevačica Marija Ratković.

"Kosturnica se počela graditi 1922. godine. Poduzetnici majstori su bili Rade i Miloš Grgurević iz Nikšića. Kamenoresci su bili Đuro Grgurević, Radov otac, Savo Kovačević iz Božureva brda, Božo Tasovac iz Trebijova, Božo Pejanović iz Rapti, Savo Pantović sa Zubaca i Janko Bijelić iz Sutorine. Novac za izgradnju kapele i kosturnice dali su ljudi iz Hercegovine i Crne Gore, a najviše naši zemljaci iz Amerike.

Radovi na kapeli i kosturnici su završeni 5. novembra 1924. godine. Pokupljeno je 174 posmertnih ostataka vojnika, koji su poginuli u Crnogorskoj vojsci, i u kosturnicu sahranjeno.

Svečano otvaranje bilo je 8. novembra 1924. godine, na Mitrovdana. Objekat je osvještao vladika Gavrilo Dožić a objekat je svečano otvorio i general Jovanović, komandant Trebinja.