Biblioteka.jpg (503 KB)

U Narodnoj biblioteci Trebinje danas je, povodom Svjetskog dana dječije knjige, upriličeno druženje djece iz sve tri osnovne škole, sa dječijim piscem Dubravkom Vujinović.

Djeca su, takođe, o dječijoj književnosti i važnosti čitanja knjiga, razgovarala i sa bibliotekarima.

Dubravka Vujinović je autor knjige „ Čudesni pečurak“, čiji je izdavač Narodna biblioteka Trebinje.

„Na dan dječije knjige danas ćemo se cio dan družiti sa trebinjskim osnovcima. „Čudesni pečurak“ je moja prva dječija knjiga. Inspiracija za ovu moju knjigu bila je moja starija kćerka koja ima poteškoće u razvoju, sa idejom da se svi naučimo nekim primarnim stvarima kao što su empatija, ljubav jednih prema drugima i da različitost nije loša nego, samo nismo svi isti“, navela je ona.

Smatra da je vrlo malo dječije literature na našem području te da bi trebalo u narednom periodu posvetiti više pažnje dječijoj književnosti.

„Smatram da se djeca oplemenjuju knjigom i vrlo je važno da ih upućujemo u tom smjeru“, kaže Dubravka Vujinović

Najavila je da će „Čudesni pečurak“ imati i svoj nastavak.

Vesna Đurić, bibliotekar Narodne biblioteke, kaže da je ovo divna prilika da djeci i ovim povodom ukažu koliko je važno da čitaju.

„Ovo je samo jedna od naših aktivnosti kojom djeci najranijeg uzrasta približavamo knjigu i sve ono što biblioteka nudi. Ja se nadam da će i ovo kao i naše dosadašnje brojne druge aktivnosti imati pozitivan efekat i da će djeca, ali i odrasli, shvatiti koliko je bitno da od najranijeg uzrasta čitaju i koliko je druženje sa knjigom važno za razvoj djeteta“, ističe Vesna Đurić.

Sara Ilić, Helena Akšam i Elena Vujinović, učenice četvrtog razreda, vole da čitaju dječiju literaturu i knjige za djecu, a omiljene su im „Pipi duga čarapa“ i „Doživljaji mačka Toše“.

Svjetski dan dječije knjige, obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige, podstakla i razvila ljubav prema čitanju.

Kao datum obilježavanja Dana dječije knjige, izabran je rođendan Hansa Kristijana Andersena – 2. april.