Put - Foto: RTRS
U većem dijelu Republike Srpske i FBiH saobraća se po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, a na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina mogući su odroni zemlje i kamenja na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 10 tona na mostu Kralja Aleksandra, preko rijeke Lim, na dionici magistralnog puta granica Brodar-Rudo, a za ostala vozila brzina kretanja preko mosta ograničena je na 20 kilometara na čas.

Izmijenjen je režim saobraćaja na putevima Bijeljina dva-Ugljevička Obrijež, Crna Rijeka-Ugar zbog sanacije i farbanja tunela Ugar, Ivanjska-Šargovac, u Trnu na silasku sa nadvožnjaka, Čelinac-Kotor Varoš i Čelinac-Ukrina, Rudanka-Doboj jedan, Rudanka-Doboj, Gradiška-Nova Topola, Srbac-Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva-Razboj, Razboj-Tedin Han i Tedin Han-Teslić, Šipovo-Novo Selo, Jezero-Šipovo.

Od 8.00 do 15.00 časova dolazi do polučasovnih obustava saobraćaja zbog deminiranja na dionici Polje-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, grad Derventa.

Zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija naizmjenično jednom saobraćajnom trakom na putu Foča-Goražde, u mjestu Filipovići.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-Granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Prevoz vangabaritnog tereta kretaće se na putu Stanić Rijeka-Karuše, pa vozači treba da voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa premašuje 12,5 tona na dionici Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku 238 na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn, jer nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa premašuje 16 tona.

U FBiH zbog zamjene dilatacije na mostu na dionici auto-puta Visoko-Kakanj saobraća se dvosmjerno-suprotnom trakom od zone radova.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela tokom dana saobraća se naizmjenično jednom trakom, a noću se saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Aktuelni su radovi i na putevima Konjic-Jablanica u tunelu Crnaja, Šamac-Orašje /dionica Grebnice-Bazik/, Živinice-Stupari kod kamenoloma, Grude-Ljubuški na izlazu iz Gruda i Stolac-Hutovo u mjestu Cerovica.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.