prodaja novih stanova trebinje 20205.jpeg

U prvom čitanju PD PS BiH Usvojio je dopune Zakona o PDV-u koje se odnose na povrat poreza pri kupovini prve nekretnine.

Kako izgleda zakonsko rješenje i na šta se konkretno odnosi pročitajte u nastavku.

San o vlastitoj nekretnini po cijeni bez PDV-a, mogao bi postati stvarnost i to ne samo za mlade bračne parove. Starosne barijere nema, pa bi i oni u zrelijoj dobi mogli, po znatno nižoj cijeni, kupiti vlastiti krov nad glavom.

Ovaj zakon neće se odnositi na kupovinu luksuznih stanova, odnosno, definisano je koliko se metara kvadratnih stambene površine oslobađa plaćanja PDV-a.

Oslobađanje PDV-a za kupovinu prve nekretnine, praktično znači da će stan od 117.000 KM koštati 17.000 KM manje.

Član 54a (Povrat PDV-a za kupovinu prvog stana) kaže sljedeće:

1) Punoljetno fizičko lice koje je državljanin BiH sa stalnim mjestom prebivališta u BiH, koje je kupac stana, ima pravo na povrat PDV-a prvi kupovini prvog stana

2) Stanom iz stava (1) ovog člana smatra se stambeni objekat i/ili ekonomski djeljiva cjelina u okviru objekata na teritoriji BiH koji su namijenjeni za stanovanje

3) Potvrde kojima se dokazuje ispunjenost uslova iz stava (2) ovog člana izdaju nadležni organi u BiH

4) Ukoliko se naknadnim provjerama UIO ili organa iz stava (3) ovog člana utvrdi postupanje suprotno odredbama ovog člana, od strane UIO će se izvršiti naknadni obračun i naplata PDV.

5) Propise kojima će se bliže regulisati uslovi i način povrata PDV-a donosi Upravni odbor UIO.

Član 2 (Kaznene odredbe)

U članu 67. Zakona iza stava 2 dodaje se novi stav koji glasi:

"(3) Fizičko lice iz člana 54a ovog zakona kojem bude izvršena naknadna naplata PDV-a čini prekršaj koji podliježe novčanoj kazni u rasponu od 5.000 KM do 10.000 KM"

Dosadašnji stav (3) postaje stav (4)

Član 3 (Prelazne i završne odredbe)

Upravni odbor UIO će donijeti podzakonske akte za provedbu Zakona, nakon stupanja ovog Zakona na snagu.

Ovaj zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Službenom glasniku BiH", a primjenjuje se od dana stupanja na snagu podzakonskog akta iz stava 1. ovog člana.

Za okončane i time registrovane kupoprodaje stana kod nadležnih registara izvršenih prije stupanja na snagu ovog zakona primjenjivaće se odredbe zakona koji je bio na snazi do tog momenta.