Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić danas je gradskoj upravi upriličio druženje sa učesnicima projekta „Povratak prirodi“, koji su u Izviđačkom eko centru „Ušće“ proveli deset dana obučavajući se u izviđačkim, planinarskim, sportskim vještinama i stičući znanja iz prve pomoći i ekologije.


Ćurić je istakao da je projekat „Povratak prirodi“ jedan od najvažnijih koji su posvećeni mladim ljudima i njihovom zdravijem odrastanju u eri tehnološkog napretka i društvenih mreža.

„U proteklih dvije i po godine smo uradili 30 programa i preko 60 investicija, ali ovo je jedan od najznačajnih projekta jer se tiče omladine. Jednostavno došli smo u situaciju da sve manje ima prilika da mladi ljudi borave u prirodi i upoznaju se sa svim onim što se u prirodi dešava, kako bi u slučaju da dođu u neku nepredviđenu situaciju mogli adekvatno da se snađu i bez telefona i svih tehnoloških dostignuća koja im se danas nude“, naveo je Ćurić.

On je podsjetio da su mladim ljudima, učenicima drugih razreda srednjih škola, članovi brojnih organizacija iz našeg grada, poput planinara, speleologa, medicinskih radnika, članova Crvenog krsta, prenijeli važna znanja koja im mogu pomoći u lakšem snalaženju u prirodi.

„Ovo iskustvo želimo da prenesemo i na republički nivo, da prvenstveno unaprijedimo ovaj projekat u našem gradu ali potom da on bude provođen i u drugim opštinama Srpske“, naveo je Ćurić.

U projekat je bilo uključeno 36 učenika, a jedna od njih je Tamara Milanović kojoj je bila velika čast što je učestvovala ovom programu.

„Drago mi je što sam učestvovala u različitim radionicama, što smo se družili. Ovim putem željela bih da se zahvalim svima u organizaciji ovog projekta“, navela je ona.

Nenad Rogan ističe da je prije odlaska na kamp mislio da neće moći da funkcioniše bez mobilnog telefona ali da se to nakon nekoliko dana promijenilo.

„Navikao sam se, vidio sam da je taj život u prirodi dosta zdraviji. Mnoga iskustva i znanja koja sam stekao primjenjujem, mnogo manje koristim telefon“, ističe Nenad.

Za Petra Spaića učešće u projektu „Povratak prirodi“ je zanimljivo iskustvo.

„Bilo je dobro druženje, išli smo u planinu, bile su zanimljive radionice o planinarenju, prvoj pomoći, obučavali su nas vatragasci, dosta smo stvari naučili koje nam kasnije mogu poslužiti u raznim situacijama kao i u prirodi“, dodaje Petar.

Nikola Derviševiću su se posebno svidjele jutarnja rutina, gimnastika i ostale sportske aktivnosti.

„Svidjelo mi se jutarnje podizanje zastave, ustajali smo u sedam i išli na gimnastiku. Pravili smo splav da bi prešli preko rijeke. Vrijeme nam je bilo popunjeno, tako da nismo imali prostora da koristimo telefona, sve i da su nam ih dali ne bi ga imali kada koristiti“, kaže Nikola.

Projekat „Povratak prirodi“ je finansirao Grad Trebinje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS, a realizovalo ga je Sportsko društvo „Leotar“.

Sa učesnicima projekta radili su članovi organizacija civilnog društva i javnih ustanova registrovanim na području grada Trebinja, poput Odreda izviđača Trebinje, Planinarskog društvo “Vučji zub”, Streljačkog kluba “Leotar RVI”, Gradske organizacija Crvenog krsta, JU “Ekologija i bezbijednost” i Udruženja građana “OAZA”.

RT