Foto: Top portal

 

Povratnička porodica Stevanović iz Raštana kod Mostara godinama muku muči sa raznim poteškoćama, a nedaćama, čini se nikada kraja.

Jelka i Milan Stevanović godinama se bore sa problemima zbog zdravlja djece, jer kćerka ima poteškoće u razvoju, a sin je imao poteškoće s vidom, te su mu bile potrebne komplikovane i skupe operacije.

Bez stalnog radnog odnosa, za život i liječenje, zarađivali su od bavljenja poljoprivredom, a nabavili su i desetak ovaca.

Prije dvadesetak dana, ostali su bez ovaca, jer je voz koji prolazi prugom u blizini njihove kuće pregazio ovce. Voz je, kažu, pregazio deset ovaca, a tri su naknadno uginule. Šteta je oko četiri hiljada maraka, što je ogroman udarac za ovu porodicu.

Jelka Stevanović kaže kako su ovce preko noći izašle iz ograde u kojoj su bile zatvorene. ”Neko nam je prosjekao i porušio ogradu gdje su ovce bile zatvorene. Ujutro smo vidjeli da ih nema, kada smo krenuli da ih nađemo, imali smo šta vidjeti pored pruge. Govore mi da tužim Željeznice, kako ću tužiti ako su se moje ovce našle na pruzi. Nismo krivi, neko je oborio ogradu, ali šta da radimo”, priča Jelena.

Ona navodi kako se u roditeljsku kuću vratila i počela od nule, te napornim i poštenim radom sa svojim mužem i djecom pokušava obezbijediti život, ali problemi stalno sustižu.

”Trenutno mi ovce i ne padaju na pamet, jer muža svakodnevno vodim na previjanje. Imao je tešku povredu noge. Tek što je počeo raditi u jednoj firmi za prikupljanje papira, imao je tešku povredu, mašina mu je prešla preko noge. Sada ne može ni da radi. Na štakama je. Samo da bude dobro”, kaže Jelena.

Ona ističe da im je jako teško tražiti pomoć, već da se bore kako mogu, prodaju povrće iz plastenika. ”Pomoć smo tražili jedino kada nam je trebalo za operaciju sinu. Teško je, ali se borimo. Ja ne mogu da tražim ni od koga da nam pomogne. Sin sada radi u jednom udruženju u javnoj kuhinji i to nam je od pomoći”, kaže Jelka.

Pomoglo bi im da ponovo mogu nabaviti desetak ovaca, jer se boje da će im i krava koja im je ostala, brzo uginuti. ”Već dva puta ta krava je padala s noga. Bojim se da će uginuti. Nova krava je skupa i nismo u mogućnosti da je nabavimo”, kaže Jelka.

Svi koji mogu i žele da pomognu, mogu to učiniti preko računa Jelnike kćerke Nikoline Stevanović.

Nikolina Stevanović

Nova banka: 555-005-81187286-65

 

 

Porodicu Stevanović danas su obišli predstavnici Kancelarije Republike Srpske u Mostaru i Humanitarnog društva ”Dobrotvor”, te im uručili određenu pomoć. Razgovarano je i o modalitetima dalje pomoći.