Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa rukovodstvom Republike Srpske dogovoreno da se reditelju Emiru Kusturici uputi poziv da snimi film koji je, kako je istakao, od fantastičnog interesa za srpski narod, a koji povezuje Srbiju, Bih i Srpsku.

Taj film bi govorio o problemima iz prošlosti i oslikavao bi mnogo toga iz današnjeg vremena, rekao je Vučić.

- Očekujemo da to bude remek djelo. Spremni smo da veći dio finansiranja preuzmemo na sebe - rekao je Vučić i dodao da očekuju da se Kusturica izjasni po tom pitanju.

Vučić je, na konferenciji za novinare, podsjetio da je Srbija, uz podršku Srpske već investirala u mnoge stvari koje se tiče zajedničkog sećanja na žrtve, te da zajednički obeležavamo tragedije i nesreće.

U tom smislu, najavio je da će uskoro biti premijerno biti prikazan prvi srpski igrani film o Jasenovcu, vjerovatno u oktobru.

Takođe, donijete je odluka o izgradnji spomen kompleksa Donja Gradina-Jasenovac, jer je želja i namera da na teritoriji Srpske, bez falsifikovanja istorije i skrivanja činjenica, svi Srbi, gdje god da žive, mogu uvijek da pronađu spomen obilježje gdje će biti jasno obilježeno koliko i kako su Srbi teško stradali i kakve su bile razmjere jasenovačkog zločina, naveo je predsjednik Srbije, a prenio Tanjug.