MOSTAR – Predstavnici Srpske liste pozvali su večeras sa centralnog predizbornog skupa u Bijelom Polju kod Mostara srpski narod u Federaciji BiH /FBiH/ da shvate ozbiljnost trenutka, da izađu na izbore i podrže kandidate Srpske liste za sve nivoe vlasti, jer je riječ o opstanku Srba u FBiH.

Izvršni sekretar SNSD-a za FBiH i nosilac Srpske liste za Skupštinu Livanjskog kantona Goran Broćeta rekao je da su se Srbi u FBiH ovoga puta ujedinili da bi pokušali izabrati više svoj predstavnika u skupštine kantona, te tako i u Dom naroda i Vladu FBiH. „Srpski narod u FBiH živi na ivici dostojanstva“, rekao je Broćeta, koji je i načelnik Drvara.

On je podsjetio da Srbe u Domu naroda Parlamenta FBiH danas predstavljaju „zlatni ljiljani“, te da se to mora mijenjati, a da je jedini način to da se podrži Srpska lista. Broćeta očekuje četiri do pet delegata Srpske liste iz Kantona 10 u Domu naroda Parlamenta FBiH, te po jednog i iz ostalih kantona.

„Imamo čvrsta obećanja da ukoliko naš kandidat uđe u Predstavnički dom Parlamenta FBiH, nijedan Hrvat i Bošnjak neće ući u Vladu Republike Srpske, dok Srbi ne dobiju ministarstvo u Vladi FBiH“, rekao je Broćeta.

Broćeta je istakao da su se u Drvaru izborili za srpski jezik, pismo i vjeronauku u školama, a da se ta borba sada nastavlja i u drugim kantonima.

„Kao roditelj vas molim da vam ne bude teško da u nedjelju izađete na izbore i date glas Srpskoj listi. Ovo shvatite kao poruku za opstanak srpskog naroda. Ako izaberemo svoje predstavnike, biće to vjetar u leđa svim Srbima u FBiH, ali i našim vlastima u Republici Srpskoj“, rekao je Broćeta.

On je poručio svim Srbima u FBiH da je ovo možda zadnja prilika, te da masovno izađu na izbore i omoguće izbor što više srpskih poslanika da bi se borili za položaj srpskog naroda.

Nosilac Srpske liste za Hercegovačko-neretvanski kanton Radislav Tubić naglasio je da je osnovni cilj izabrati legalnog predstavnika srpskog naroda u ovom, ali i u ostalim kantonima. „Nismo zadovoljni kako su Srbi do sada predstavljani i sve je jasno ako vidimo da je položaj srpskog naroda 20 godina nepromijenjen. Ako bi izabrali svoje predstavnike, siguran sam da bi se stvari počele mijenjati“, reko je Tubić.

Kandidat sa Srpske liste i zamjenik predsjednika u Opštinskom vijeću Ravno Petar Sredanović poručio je okupljenima da nema važnijeg posla za srpski narod već da u nedjelju izađe na izbore i zaokruže Srpsku listu.

Predsjednik Koordinacije Srba Mostar i kandidat na Srpskoj listi za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona Dušan Golo pozvao je Srbe da glasaju za Srpsku listu i izaberu svoje predstavnike, a ne neke koje predstavljaju samo svoje partije, a nikako srpski narod. Srpsku listu u FBiH prijavili su SNSD, DNS i SP, a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu podržali su i SDS i Koordinacija Srba Mostar.
SRNA