Nosilac liste “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“ Velibor Milivojević poručio je danas na završnoj konvenciji da je srpska politika u Mostaru politika pomirenja, tolerancije i pokretanja Mostara u bolju zajedničku budućnost.

“Primitivne su borbe za prisvajanje Mostara, moj, tvoj, njihov. Izdignimo se. Mostar bez Hrvata, bez Bošnjaka, bez Srba ili onih koji ne pripadaju nijednom od navedenog ne bi bio Mostar. Svojim djelom uradimo da ga svi možemo nazvati svojim, a da on istinski ostane ono što je uvijek bio – grad različitosti. Politikom pomirenja tolerancije i vraćanja povjerenja pokrenimo grad u jedno novo vrijeme – vrijeme gdje će sigurnost naše djece biti prioritet, a egzistenciju koju im obezbjeđuju roditelji više nikad neće biti pod znakom pitanja“, naveo je Milivojević na završnoj konferenciji

On je naveo da je sve to moguće ako postoji volja svih zasnovana na ravnopravnosti i dobru.

Milivojević je naglasio da Srbi moraju biti konstitutivan narod, moraju imati pravo na svoj jezik, na zaposlenje, pristup budžetima.

“Svaka nacionalna zajednica treba da njeguje i živi u skladu sa tradicionalnim vrijednostima prilagođenim današnjem vremenu. Kroz rad legitimno izabranih predstavnika radićemo na tome da sačuvamo nacionalni identitet, da kroz rad na sebi učinimo da budemo bolji, jedinstvenije i da pružajući najbolje što imamo oplemenimo Mostara. Budimo pokretačka snaga razvoja ovoga grada. Svojim radom i djelom pokažimo kolike vrijednosti nosimo u sebi. Prestanimo pričati, neka djela govore za nas“, naveo je Milivojević.

On je naglasio da se Mostar mora obnoviti, očistiti, izgraditi, te da kroz povoljnu poslovnu i socijalnu klimu mora privući investicije i pokrenuti privredu.

“Ozbiljnim pristupom kroz organizovanu turističku zajednicu učinimo Mostar turističkim centrom. Završimo obnovu svih vjerskih objekata i stavimo ih na turističku mapu grada. Uložimo u omladinu i sport, to je naša budućnost. Rad svih institucija mora biti transparentan“, naveo je.

Milivojević je poručio da je vrijeme da se prevaziđu razlike.

“Moramo naći ono najbolje u nama, prihvatiti sve greške koje smo uradili, istinski oprostiti svakom pored nas. Bez snažne zajednice nema ni samostalnog pojedinca, samo zajedno, samo jaki možemo biti poštovani i uvaženi. Bez obzira na razlike budimo jedno, jer samo tako možemo opstati i obezbjediti da naša djeca u našem Mostaru znaju ko su, šta su i da to ponosno nose. Pružimo i svima drugima ruku pomirenja, ruku kajanja i oprosta, ruku prijateljstva. Ako i ne dobijemo drugu zauzvrat neka bar bude ruka poštovanja“, poručio je dr Milivojević.

Izrazio je nadu da od ponedjeljka više neće biti ništa isto. On je podsjetio da iza liste “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“ stoje SNSD i SDS, te srpska udruženja okupljena u Koordinaciji Srba Mostar, a podršku je jedinstvu dala je i Srpska pravoslavna crkva.