Poznati novi detalji ubistva u Osijeku

"Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1996.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ubojstva iz čl. 110. KZ/11.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 27-godišnjak počinio navedeno kazneno djelo 20. rujna 2023. oko 22:00 sata, u Osijeku, odnosno u nakani da liši života oštećenicu (2002.) iz službenog pištolja ispalio hitac prema njoj i nanio joj ozljedu od koje je preminula na mjestu događaja.

Sudac istrage je prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva i odredio okrivljeniku istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja istrage i opasnosti od ponavljanja djela", saopštili su iz tužilaštva.

Stižu novi detalji

Stižu novi detalji o ubistvu 21-godišnje osječke studentice Mihaele Berak, koje je potreslo Hrvatsku. Index je sinoć, podsjetimo, objavio poruke koje je o policajcu koji je optužen za njezino ubojstvo Mihaela ranije slala prijateljici, ali i poruke koje je razmjenjivala s njim. Iz poruka je vidljivo da se žalila na njegovo ponašanje te ga je nazivala "opsesivnim" i "posesivnim".

Policija je u odgovoru na Indexov upit poručila kako o porukama zbog tajnosti uviđaja ne može ništa reći. Važno je napomenuti da je policija prvo neslužbeno rekla da se radi o samoubistvu, a potom službeno tvrdila da se radilo o pucnju iz nehaja prilikom "nemarnog rukovanja oružja", ali Državno tužilaštvo policajca je osumnjičilo za ubistvo.

Radi se o praktički nezapamćenom slučaju da je od kvalifikacije slučajnog usmrćivanja opšteopasnom radnjom iz nehaja (dakle, čak ne ubistva iz nehaj,a nego još blažeg kaznenog djela), kako je čin mladog policajca opisala osječka policija, došlo do kvalifikacije ubistva. Čekao dva sata prije nego što je nazvao policiju

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, policajac nije odmah prijavio događaj, nego tek nakon određenog vremena. Kako su ipak neslužbeno doznala 24sata, od smrti Mihaele Berak do pozivanja policije prošla su gotovo dva sata. Za to vrijeme je, govore neslužbene informacije, policajac Marko Smažil pomicao stvari po stanu razmještajući ih i zvao određene osobe.

Ono što je možda još zanimljivije su neslužbene informacije koje govore da je policiji, kad ih je konačno nazvao, rekao da je do opaljenja pištolja došlo dok je on bio u kupatilu, što je sugerisalo da se djevojka sama ubila.

Dodatno je, prema informacijama Jutarnjeg, utvrđeno kako je policajac Marko Smažil mijenjao mjesto događaja te vjerojatno neke tragove i poništio. Tek kada je samoubojstvo isključeno kao opcija, rekao je da je sam ispalio hitac, ali ne namjerno, već tokom neopreznog čišćenja oružja. Njegova je verzija, dakle, naposljetku bila da se radilo o nesretnom slučaju, a takvu verziju je i policija prihvatila te se držala nje sve dok ga Državno odvjetništvo nije prijavilo za - ubistvo.