BILEĆA – Gavrilo Bjelica (49), koji je u četvrtak teško ranjen u eksploziji, napadnut je privrednim eksplozivom ručne izrade, čiji je osigurač najvjerovatnije bio svezan za točak njegovog vozila, tako da je do aktivacije bombe došlo čim je pokrenuo automobil.


To je “Nezavisnim” danas otkrio izvor upućen u detalje istrage, koji ističe da je napad na Bjelicu, po svemu sudeći, povezan sa ranijim ubistvom lokalnog ugostitelja, vlasnika kafića NN u Bileći Petra Bajčetića.
“Dakle, eksplozivna naprava je postavljena sa spoljne strane automobila, ispod vozačevog sjedišta, a osigurač joj je, vjeruje se, špagom, žicom ili silukom bio povezan sa točkom. Čim je on ušao u auto i pokrenuo ga, kada se točak počeo okretati, povukao je osigurač i došlo je do eksplozije”, pojašnjava izvor “Nezavisnih”.
U Odjeljenju hirurgije i ortopedije Bolnice Trebinje, gdje je Bjelica hospitalizovan, potvrđeno nam je u petak da je njegovo zdravstveno stanje stabilno, ali da mu slijedi još jedna operacija. Tokom napada je, podsjetimo, izgubio lijevu potkoljenicu.
Specijalista ortoped Dušan Vlatković je potvrdio da je u četvrtak popodne Bjelicu odmah operisao tim trebinjskih ljekara i da mu je hirurški zbrinuta rana lijeve potkoljenice, koju je raznijela eksplozija.
“On je s Odjeljenja intenzivne njege prebačen na Ortopediju i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, ali neće uskoro biti otpušten kući jer slijedi bolničko liječenje još do 15 dana, a najvjerovatnije ćemo raditi još jedan zahvat”, kazao je Vlatković.
Bjelica je stradao od eksplozivne naprave koja je bila postavljena ispod njegovog automobila, parkiranog u krugu nekadašnjeg Tekstilnog kombinata “Bilećanka” u Bileći.
Još je nepoznato ko je i zašto postavio ovu napravu, ali nezvanično saznajemo da je ona improvizovanog karaktera, odnosno kućne izrade.
Automobil kineske proizvodnje, koji je vozio Bjelica, nije bio registrovan, već je na sebi imao privremene tablice iz Njemačke.
Iako u trebinjskom Okružnom javnom tužilaštvu i Policijskoj upravi Trebinje nisu mogli da daju detalje o ovom slučaju, navodno je korišten upaljač od ručne bombe, dok su i njeni ostaci takođe improvizovani. I jedni i drugi su potvrdili samo to da su izuzeti uzorci s lica mjesta i da će biti poslati na vještačenje.

O motivima ni jedni ni drugi nisu željeli davati komentare jer je, kako su kazali, sve u sferi nagađanja, a slučaj je na kraju, kako saznajemo, preuzelo Republičko javno tužilaštvo.
Poznato je da je Bjelica hapšen prije godinu dana u vezi s ubistvom Bajčetića, i to pod sumnjom da je bio pripadnik zločinačkog udruženja Miljana Vujovića, optuženog za ubistvo Bajčetića, zajedno sa sugrađanima Srđanom Dendom i Stojanom Nosovićem.
Bjelica je ranije kazao da nema veze s tim i da je optužen samo zato jer se sastajao s optuženima u tom slučaju.
Izvor:Nezavisne novine