Predstavom "Hoću kući" Pozorišta mladih iz Tuzle sinoć je u trebinjskom Kulturnom centru počeo 61. Festival festivala.



Smotru dramskih amatera bivše Jugoslavije otvorio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je i predsjednik Umjetničkog savjeta Festivala.
Petrović je rekao da mu je posebno zadovoljstvo što je Trebinje, u vremenima kada se na ovim prostorima sve rušilo i kidalo, uspjelo da prevaziđe sve nesporazume i otvori širom vrata pozorišta na sve strane svijeta.
"Pozorište je svjedok događaja i veoma lucidan sudija. Zato bih želio da na sceni Kulturnog centra progovore sve naše stvarnosti i da se prikažu sve dileme i tegobe, ali i da glumci daju umjetničke odgovore na to i od ovog festivala naprave izuzetan umjetnički pir", rekao je on.
Petrović je dodao da je Trebinje, u okviru projekta Trebinje grad kulture, opredijeljeno da gradi kreativnu, inovativnu i socijalno odgovornu zajednicu i da želi da postane društvo koga uspješnim čine ideje, a ne isključivo finansije.
On je najavio da će se u okviru projekta "Grad sunca" već naredne sezone predstave igrati na scenama na otvorenom. "Želimo da od cijelog grada napravimo svojevrsnu kulturnu scenu", istakao je gradonačelnik Trebinja.

U sedam festivalskih dana predstaviće se amaterska pozorišta iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske I Makedonije. Biće organizovane i izložbe, promocije knjiga i glumačke radionice.
Na kraju Festivala najboljim pozorištima i pojedincima pripašće zlatne maske.
Festival festivala održava se u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta.
Srna