Učenici koji pohađaju trogodišnje srednje škole u ovoj školskoj godini, osim u školi, praksu odrađuju i kod poslodavaca.


Učenik Centra srednjih škola Aćim Šarenac, koji se obrazuju za budućeg kuvara, dobio je stipendiju od vlasnika restorana „Studenac“, gdje obavlja praktičnu nastavu, što je prvi ovakav slučaj u Trebinju.

„Zadovoljan sam, mnogo znači kad vas neko stimuliše. Kroz školovanje i na praksi sam naučio mnogo zanimljivih stvari, a posao je zagarantovan. Uvijek sam razmišljao da budem kuvar, jer sam to volio, a i znao da to zanimanje donosi siguran posao, jer će narod uvijek jesti“, ističe Aćim.

V.d. direktora Centra srednjih škola Nedeljka Ilijić navodi da je prvo stipendiranje učenika ugostiteljske škole primjer dobre prakse dualnog obrazovanja u Trebinju, pošto je poslodavac omogućio učeniku stipediju, a već je obezbijedio budućeg radnika.

Ona je navela da je u toku i renoviranje školskog restorana uz pomoć Gradske uprave i Amabasade Švajcarske, gdje će budući ugostitelji moći obavljati praksu.

Prema riječima Darka Rakića, direktora Tehničke škole, ova obrazovna ustanova potpisala je 12 ugovora sa poslodavcima , a budući automehaničari praksu obavljaju u autoservisima.

„Učenici su zadovoljni, a i poslodavci, pa i u narednom očekujemo saradnju. Praksa na terenu je dobra, jer se uči kako odgovoriti trenutnim potrebama tržišta, a ne po onome što je napisano u knjigama prije dvadest godina“, navodi on.
Izvor RT