U Muzeju Herecegovine večeras je otvorena izložba fotografija pravoslavnog nasljeđa Hercegovine i Ovčarsko-kablarske klisure, čiji su autori naša sugrađanka Slađana Gajić i Ivana Vasojević iz Čačka.


Saradnja dvoje fotografa projekat je udruženja građana „Mostovi“ iz Trebinja, s ciljem da se posjetiocima večerašnje, te izložbe u Čačku koja je planirana narednog mjeseca, približi duhovno nasljeđe dva kraja.
„Dakle, da se povežemo na jedan zaista lijep način, preko naših svetinja, kojih i kod nas i u ovom dijelu Srbije ima dragocjen broj i koje zaista vrijedi posjetiti“, istakla je Gajićeva, koja se na svojoj prvoj izložbi predstavila sa dvadeset fotografija pravoslavnih crkava i manastira Hercegovine.
Isti broj radova potpisuje Ivana Vasojević, koja je trebinjskoj publici kroz fotografiju pokušala da približi bogato duhovno nasljeđe područja ovčarsko-kablaske klisure nadomak Čačka, čijih deset manastira i dvije crkve često nazivaju „srpskom Svetom gorom“.
Izložbu je otvorio predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak istakavši da spomenici pravoslavne kulture, kao svjedočanstava zajedničke istorije i duhovnosti, mogu jačati veze između građana Trebinja i Čačka, podsticati saradnju, razvoj turizma i drugih sličnih djelatnosti dva grada.
„Drugi, ne manje važan, cilj izložbe je afirmacija Hercegovine i Šumadije kao jedinstvenog duhovnog, kulturnog i nacionalnog prostora, koji kao takav opstaje bez obzira na granice koje ga razdvajaju i teška iskušenja i pritiske kroz koji srpski narod prolazi još od vremena turskih osvajanja“, istakao je Banjak.
Radio Trebinje