Proslava krsne slave grada i sabornog hrama – Svetog preobraženja Gospodnjeg nastavljena je večeras prazničnim bogosluženjem u sabornom hramu, koje su služili episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, umirovljeni Atanasije i novoizabrani vladika, arhimandrit Dimitrije sa sveštenstvom.


Predvođena arhijerejima, svečana litija – u kojoj je bio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te brojne zvanice iz javnog života Republike Srpske i regiona – prošla je ulicama grada do Trga slobode, gdje se na spomeniku Herojima za slobodu slavskom besjedom, posljednjom nakon više od dvije decenije sveštenoslužiteljstva u Hercegovini, vjernicima obratio vladika Grigorije.


On je podsjetio da nas je trebinjska slavska litija još od 1992. godine vodila na goru preobraženja, preobražavala nas i iscjeljivala, odobrovoljavala i upućivala ka Gospodu, a potom jedne ka drugima, čime je Trebinje postao grad preobraženja i preobražaja.
„I mi smo se, mili Trebinjci, zajedno sa gradom i crkvama, tiho i nečujno preobražavali postajući braća i sestre i prijatelji… Isto tako, svi treba da imamo na umu da preobražavanju nema kraja, da smo još uvijek na tom putu, još smo u preobraženskim litijama i hodimo ka boljem, jer ne treba nikada da mislimo da je sve dobro i apsolutno dobro i da ne može postati još bolje“, poručio je episkop zahumsko-hercegovački.
On je kazao da je živeći 25 godina ispod „kamenog lava“ koji se izdiže iznad Trebinja shvatio da je čovjeku nastanjenom ovdje zadatak da bude hrabar i nepokolebljiv kao lav, te da je Bogu blagodaran što mu je dopustio da stoluje na tronu „koji je ustanovio najveći lav koji je ikada rođen među Srbima – Sveti Sava“.
„Želio bi još da znate i to da sam odluku da preuzmem novu dužnost donio sam, po blagoslavu naše crkve i po svojoj slobodnoj volji“, poručio je vladika Grigorije, dodajući da je još monašanjem pod Ostrogom odrekao svega.
„Kada sam tada mogao mogao ostaviti sve, nije bi teško ni u pedesetoj ostaviti čast i vlast i uticaj koji sam nesumljivo stekao. Jednostavno sam želio da se još jednom u životu lišim vlasti i moći, da napravim mjesta drugome i boljem od sebe, i da, što je najbitnije – odem tamo gdje je potreba i služba crkve“, kazao je vladika Grigorije.
Za njega i njegovom srcu – rekao vladika pozdravljen burnim aplauzima – jedina i sveta otadžbina i dalje biće Hercegovina, iz koji nikad neće moći upotpunosti otići – jer su ovdje njegovi najmiliji grobovi i najbolji prijatelji.
Samo vas jedno molim – ne dajte crkvu i svetinju nizašta. Čuvajte domove i porodice. Budite duhovni lavovi. Nikada ne gubite ljubav ni hrabrost i uvijek se zapitajte u čijem ste društvu – i da li ste dostojni lavova koje pomenusmo“, poručio je episkop zahumsko hercegovački Grigorije.
Radio Trebinje