Bosnu i Hercegovinu će od naredne sedmice pogoditi novi toplotni val, najjači ovog ljeta, najavio je Dženan Zulum, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.


"Već od danas možemo očekivati porast temperature, pa će maksimalne temperature dosezati i 34 stepena. Ali, već od naredne sedmice imaćemo zaista visoke temperature za ove prostore. Kulminaciju novog toplog vala možemo očekivati u srijedu kada će temperature, kako u sjevernim krajevima naše zemlje tako i na jugu, iznositi iznad 40 stepeni, dok će u centralnim dijelovima biti maksimalno 37 stepeni. U ovom periodu, prema sinoptičkim slikama, biće suho vrijeme, neće biti padavina", precizirao je Zulum.
Napominje da slijede i tropske noći, u kojima temperatura ne pada ispod 20 stepeni. Da će temperatura već ove sedmice postepeno rasti, a da nas od sljedeće sedmice očekuje novi tropski talas, kada će biti veoma toplo, potvrđuju i meteorolozi RHMZ Republike Srpske.
"Već u ponedjeljak nas očekuje sunčano i vruće vrijeme. Najviša dnevna temperatura vazduha od 32 stepeni do 39 stepeni", navodi Milica Đorđević, meteorolog RHMZ RS. Biometeorološke prilike su povoljne ove sedmice, mada će tokom dana temperature porasti i biće mjestimično sparno, stoga je poželjno djelimično smanjiti aktivnosti i ne izlagati se velikim naporima u poslijepodnevnim satima.

Neophodno je sprovoditi mjere zaštite od vrućine i Sunčevog zračenja.
"Temperature će prema kraju sedmice rasti i dostizati natprosječne vrijednosti, a te visoke temperature i nedostatak padavina nepovoljno će djelovati na poljoprivredne kulture i ozbiljno ugroziti prinose", navodi Nedžad Voljevica iz FHMZ BiH. Iako bh. meteorolozi analize za jesen rade početkom septembra, prognostičari iz regiona već sada predviđaju da će jesen biti topla, s velikim brojem gotovo ljetnih dana i srednjom maksimalnom temperaturom do 20 stepeni.
Prema Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije, tokom jeseni možemo očekivati od 19 do 26 ljetnih dana. Septembar će biti topliji i malo suvlji, dok će količina padavina biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.
Nezavisne novine