IMG_20230315_101017_resized_20230315_101053021.jpg (340 KB)

Posljedice vršnjačkog, kao i internet nasilja su nesagledive, zbog čega je potrebno da se zajedno djeluje preventivno, da bi se uticalo na svijest mladih ljudi, ali i odraslih u njihovoj okolini, rečeno je danas na završnom policijskom predavanju za učenike Gimnaziji "Jovan Dučić" u Trebinju.

Iz Policijske uprave Trebinje je saopšteno da su završili seriju predavanja za osam odjeljenja trebinjske gimanazije, tokom kojih su sa učenicima razgovarali o vršnjačkom nasilju u stvarnom svijetu, njegovim oblicima, kako ih prepoznati i zaštitii se, i kome se obratiti ukoliko se neko nađe u situaciji da ga neko od vršnjaka maltretira.

"Takođe, tema koja se nastavlja na vršnjačko nasilje u stvarnom svijetu, je vršnjačko nasilje u virtuelnom svijetu koje je mnogo opasnije. S obzirom, da danas društvene mreže, razni formi, platforme, veb sajtovi, zauzimaju veliki dio društvenog života mladih za očekivati je da se vršnjačko nasilje prenese i u digitalni oblik, ali sa velikom razlikom", naveli su iz trebinjske Policijske uprave.

Ta razlika se, kako se ističe, ogleda u činjenici da je virtuelno vršnjačko nasilje dosta teže roditeljima, nastavnicima, pedagozima, policijskim službenicima ispratiti, naći ko vrši vršnjačko nasilje, a i činjenica da se tehnologija svaki dan unapređuje dosta otežava bilo kakve aktivnosti koje su usmjerene na smanjenje vršnjačkog nasilja.

"Zbog ovih razloga najvažnije da se mladi koji su, uslovno govoreći `prvi na udaru` obrazuju, da im se pokažu načini na koje mogu svoje fotografije, lične podatke i sve ostale informacije koje ostavljaju na društvenim mrežama zaštititi", navodi se u saopštenju.

Poznato je, kako je navedeno, da kada se nešto objavi na internetu, na primjer na Fejsbuku, više se ne može obrisati, pogotovo ukoliko je postavljeno na javni profil, gdje nije ograničen pristup.

"Svjesni smo da dosta roditelja ne pridaje značaja šta njihova djeca rade kada su na internetu. To treba da mijenjamo. Kao što znaju s kim im se djeca druže u školi, tako treba da znaju s kim komuniciraju u virtuelnom svijetu", ističe se u saoptenju.

Navedeno je da je već bilo slučajeva u kojima su se mladi ljudi odlučili na suicid kao posljedica virtuelnog nasilja, za koje se saznalo tek nakon gubitka mlade osobe.

"Digitalni svijet dozvoljava svima da komentarišu, vrijeđaju, iznose mržnju, bez posljedica. Dozvoljeno je da jedna osoba ima više profila sa različitim imenima i na taj način žrtvu kontroliše, unoseći joj svakodnevni strah, što onemogućava normalno funkcionisanje", naveli su iz policije.

Zbog toga je potrebno da, kako je istaknuto, mladi pažljivo biraju koje fotografije i video snimke će učiniti dostupnim na virtuelnim platformama, kakav sadržaj će biti na njihovim profilima, jer je širenje tog sadržaja na društvenim mrežama nezaustavljivo.

"Posljedice koje ostavlja nasilje bilo da se dešava u realnom ili digitalnom svijetu su nesagledive. Zbog toga svi zajedno moramo da djelujemo preventivno, jedan od načina su i ovakva predavanja sa kojima nastojimo da utičemo na svijest mladih ljudi, a preko njih i na svijest odraslih u njihovoj neposrednoj okolini", naveli su iz Policijske uprave Trebinje.