Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je Srni da je većina članova Skupš tine ove organizacije danas prihvatila prijedlog da najniža plata u Srpskoj za narednu godinu bude povećana na 410 KM.


Škrebić je naveo da će ovaj prijedlog poslodavaca biti iznesen na sutrašnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, koji čine i predstavnici sindikata i Vlade.

"Mi ćemo iznijeti stav da smo to prihvatili, a kako će dalje ići, ne možemo predvidjeti", rekao je Škrebić.
On je dodao da je ovaj prijedlog kompromisno rješenje koje je "čak i iznad ekonomski opravdanih razloga, znajući da je situacija stvarno teška i da ljudi teško žive".
"Spremni smo na ovaj ustupak, uz uslov da se to ne zloupotrebljava i da se plaćaju puni porezi i doprinosi", istakao je Škrebić.
Najniža plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 395 KM.

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske ranije je predlagala povećanje na 405 KM, dok su iz Saveza sindikata Srpske tražili da to bude 50 odsto prosječne plate u Srpskoj, odnosno 418 KM.
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je ranije da će iznos najniže plate u Srpskoj biti poznat sutra.
Predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske Ranka Mišić rekla je da će najniža plata biti povećana, te da će se sutra znati da li će iznositi 418 KM, 415 KM ili 410 KM.
SRNA