U Dučićevoj sali Muzeju Hercegovine sutra veče biće promovisano izdanje „Ruskove knjige – Dubrovačkog ćiriličnog pisara 1395-1423“, koje je priredila Zadužbina knez Miroslav Humski iz Trebinja.


Prepisi akata Dubrovačke republike iz pera Meda Pucića dobili su ime po Rusku Hristiforoviću, koji je bio na funkciji dubrovačkog kancelara u periodu od 1395. do 1423, a najveći dio ovih dokumenata su molbe Dubrovnika za trgovačke povlastice upućene vladarima Bosne i Srbije, kao i oblasnim gospodarima iz dubrovačkog zaleđa.


Pored zvaničnih dokumenata Dubrovačke republike, u Ruskovoj knjizi postoji i određeni broj pisama koja su slala privatna lica, a kroz koja je moguće upoznati prilike, ne samo u Dubrovniku, već i u Bosni i Srbiji toga vremena.


Za ovo izdanje, knjigu prepisa su priredili Goran Komar i Pavle Ratković, u paralelnom prepisu, savremenom ćirilicom, dok su originalna pisma fotografisana.


Suizdavač je Društvo za arhive i povjesnicu hercegnovsku iz Herceg Novog, uz finansijsku podršku Grada Trebinja i mjesečnih priloga članova Zadužbine.


Na promociji će govoriti priređivač izdanja Goran Komar i Peđa Milošević, ispred izdavača.


Početak je u 20 časova.


Radio Trebinje