U Trebinju je predstavljen projekat “Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima”, koji provodi Ministarstvo poljoprivrede RS, čiji je cilj pomoć poljoprivrednim proizvođačima da povećaju proizvodnju i proizvode plasiraju na tržište.


Na radionici u Trebinju se razgovralo i osnivanju klastera poljoprivrendih proizvođača za trebinjsku regiju, koji bi trebao da počne raditi ovog ljeta.


Igor Tomašević iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivedi resornog ministarstva, kaže da je projekat u Hercegovini do sada proveden u Berkovićima gdje je počela proizvodnja jagoda, u toku je realizacija projekta i na proizvodnji paprika u Berkovićima i Ljubinju.


„Na današnjoj radionici biće prestavljen i biznis plan proizvodnje malina u Foči“, naveo je Tomašević.


Biljana Kulušić, direktor zadruge „Porečanka“ iz Berkovića, navela je da je u proizvodnju jagoda na otvorenom polju uključeno 17 proizvođača.


„Oni su u realizaciji ovog posla učestvovali sa 50 odsto sredstava, opština 10 odsto, a kroz projekat je dobijen ostatak sredstava. Ove godine počeli smo i proizvodnju paprika, gdje učestvuje 57 poljoprivrednika. Ovakvi projekti mnogo znače za poboljšanje života na selu, ljudima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom“, navela je Kulušić.


Ona je dodala da je posebno značajno što je obezbjeđeno tržište za poljoprivredne proizvode.


Dragan Vučković, menadžer projekta „Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima“, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RS, naveo je da će se u saradnji sa lokalnom zajednicom, zadrugama, udruženjima poljoprivrednih proizvođača i firmi koja se bave otkupom poljoprivrednih proizvoda definisati dugoročne ciljeve klastera za trebinjsku regiju, kako bi počeo da radi u toku ljeta.


Projekat „Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima“ finansira Međunardni fond za razvoj poljoprivrede, a za prvu fazu koja traje do 2022. biće izdvojeno najmanje 24 miliona KM.


Projekat bi trebao da bude nastavljen i sljedećih pet godina nakon što se uradi presjek realizacije ovog programa do 2022. godine.


RT