Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić danas je sa predstavnicima ambasade Kraljevine Švedske Mari Bergstrom i njemačko-grčkog konzorcija „Pfeiffer – Karkanias“ Blagojem Veliševskim obišao radove na rehabilitaciji trebinjskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Zasad polju.




Revitalizacija prečistača, ukupne vrijednosti 1,9. miliona evra omogućena je zahvaljujući donaciji švedske agencije „SIDA“ u iznosu od milion evra, a ostalih 900.000 evra obezbijeđeno je iz kreditnog aranžana sa Evropskom investicionom bankom, namijenjenog projektu „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“, koji realizuje Vlada RS.


Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić je rekao da je će po ugovoru sa njemačko-grčkim izvođačem radovi biti zavšeni do početka ljetne sezone.




„Ovo nije jedini projekat koji radimo u saradnji sa agencijom SIDA i Vladom RS, a u narednom periodu očekujemo podršku švedske agencije SIDA u realizaciji još zajedničkih projekata. Kada ovaj posao bude završen, u naredne dvije dececije Trebinje će imati, nakon 40 godina upotrebe postojećeg prečistača voda, revitalizaciju neophodnu za njegovu upotrebu u nerednih 20 godina“, kazao je on.

Mari Bergstrom iz ambasade Kraljevine Švedske u BiH rekla je da rekonstrukukcija prečistača otpadnih voda u Zasad polju teče planiranom dinamikom i rokovi za izvođenje radova će biti ispoštovani.


„Švedska vlada planira da i u narednom periodu kroz razne projekte pomogne BiH kroz projekte u nekoliko sektora. Jedan od razloga zašto smo podržali ovaj projekat je to što je jedan od glavnih ciljeva Švedske da podrži Bosnu i Hercegovinu u zaštiti životne sredine i smanjenju negativnog efekta klimatskih promjena.




Blagoje Veliševski zamjenik direktora projekta rehabilitacije prečistača otpadnih voda ispred njemačko grčkog konzorcijuma „Pfeiffer – Karkanias“ kazao je da je su u toku građevinski radovi, nakon čega će usliditi rehabilitacija postojeće opreme.


Prema njegovim riječima stara oprema koja je bila eksploatisana četiri decenije biće zamijenjena novom, a prema projektu, 75 procenata posla odnosi se na mašinske i elektro radove , dok se ostatak odnosi na građevinske radove.


Izvor: Grad Trebinje