542542.jpg (472 KB)

U okviru 23. susreta radnika „Elektroprivrede Republike Srpske“ danas je održan sastanak predsjednika rukovodstva sindikata zemalja iz regiona, a cilj sastanka je da se pokaže snaga i jedinstvo sindikata u regionu.

Predsjednik Sindikata radnika ERS-a Koraljka Kovačević Markov kaže da se sindikat i ERS moraju prilagoditi novom načinu rada i novim vremenima, jer energetika i elektroprivredna preduzeća čine okosnicu našeg društva.

„Pored sindikata radnika ERS-a, tu su i predstavnici rukovodstva sindikata Elektroprivrede Srbije, Crne Gore, BiH, Herceg Bosne, a pismenu podršku smo dobili od kolega iz Hrvatske. Cilj sastanka je da se donese strategija rada sindikata u narednom periodu, vezano za direktive Evropske unije i za procese energetske tranzicije, dekarbonizacije i promociju obnovljivih izvora energije, unaprijeđenja rada elektroprivrednih i energetskih preduzeća, ali sa glavnim ciljem zaštite prava radnika i njihovih porodica“, rekla je Kovačević Markov.

Predsjednik Sindikata RiTE Gacko Željko Tepavčević je naveo da je pred njima izazovan period, koji obuhvata nastavak transformacije ERS-a, odnosno restrukturiranja proizvodnih preduzeća.

„Dugi niz godina se malo investiralo u termoelektrane, konkretno i jednoj i drugoj termoelektrani su neophodne velike investicije, u Gacku je problem postrojenje za prečišćavanje uglja i filtersko postrojenje. Oba projekta su već u planu kapitalnih investicija i očekujemo podršku Elektroprivrede Republike Srpske, ali i Vlade Republike Srpske, kako bismo što prije riješili te probleme“, dodao je Tepavčević.

Prema riječima predsjednika Sindikata distribucije Srbije Branka Tomića potrebno je da se Sindikati u regionu ujedine da bi se zaštitili, te da i zaposleni treba da ih podrže u tome.

„Samo sa našim resursima mi možemo da budemo dobri, pozitivni i samo tako možemo da zaštitimo zaposlene“, rekao je Tomić.

On je dodao da stimulativni programi nisu ciljani i dobri, navodeći da je Elektroprivreda Srbije imala stimulativne programe, te da su tako ostali bez najboljih radnika.

Predstavnik Sindikalne organizacije Crne Gore Rajko Golubović rekao je da Sindikat u Crnoj Gori ima dobru saradnju sa poslodavcem kao i dobar socijalni program.

unnamed-1.jpg (474 KB)