Srn2023-6-5_1520228_1.jpg (346 KB)

Predstavnici Agrarnog fonda grada Trebinja posjetili su opštinu Kistanje u Hrvatskoj u kojoj većinski žive srpski povratnici radi uspostavljanja saradnje i razmjena iskustava kroz razvojne projekte EU fondova.

Razlog posjete bio je uspostavljanje saradnje i razmjena iskustava kroz razvojne projekte EU fondova, kao i uspostavljanje lokalnog brenda po uzoru na "Hercegovačku kuću" kroz koji bi se plasirali proizvodi lokalnih poljoprivrednih proizvođača turistima koji posjećuju nacionalni park Krka i manastir Krka, na koji je ova lokalna zajednica naslonjena", saopšteno je iz Agrarnog fonda.

Iz Agrarnog fonda navode da su u posjeti ovoj maloj opštini u Šibensko-kninskoj županiji, u kojoj većinski žive srpski povratnici, boravili na poziv predsjednika te opštine Gorana Reljića.

Ova lokalna zajednica je u proteklom periodu iz EU fondova povukla oko 7.000.000 evra sredstava za razvojne projekte.

Srn2023-6-5_1520228_2.jpg (304 KB)

Direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina rekao je da su predstavnici opštine Kistanje prije četiri godine bili u posjeti Trebinju, jer su bili zainteresovani za rad i razvoj "Hercegovačke kuće" i mogućnost razvoja sličnog brenda kod njih.

"Još tada smo dogovorili načelnu saradnju, koju sada počinjemo da realizujemo kroz IPA projekat prekogranične saradnje, na koji ćemo zajednički kao partneri da konkurišemo", napomenuo je Dutina.

Dutina je naveo da su se na sastancima u Kistanju posebno zanimali za formiranje preduzetničkog centra i pogona za punjenje i pakovanje proizvoda, koji bi se izvozili u druge zemlje.

"Takav centar su već izgradili sredstvima EU fondova i te projekte su nam ustupili", rekao je Dutina.

On je dodao da će sa zadovoljstvom prenijeti iskustva u vezi sa "Hercegovačkom kućom" da bi sličan brend uskoro mogao da bude uspostavljen i u Kistanju, a razgovarano je i o mogućnosti da u narednom periodu otvore jedan prodajni objekat "Hercegovačke kuće" u toj regiji.

"Zadovoljstvo je bilo boraviti u opštini Kistanje, pogotovo jer u tom pređelu žive većinski Srbi, tako da smo imali priliku iz prve ruke viđeti i čuti kako naš narod živi u povratničkim mjestima u Hrvatskoj", rekao je Dutina i zahvalio načelniku Reljiću i njegovim saradnicima za gostoprimstvo.

Sa predstavnicima Agrarnog fonda iz Trebinja u radnoj posjeti Kistanju bili su i predstavnici Centra za razvoj poljoprivrede i sela iz Banjaluke sa direktorom Draškom Ilićem.

Posjeta opštini Kistanje realizovana je na inicijativu vlasnika kompanije "Elnos grup" iz Banjaluke Borka Torbice, koji je porijeklom iz tog kraja i koji je bio u delegaciji, navodi se u saopštenju.