MUP Republike Srpske - Foto: RTRS
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od 11 do 15 časova zabilježeno je šest incidenata odnosno kršenja pravila i procedura u vezi sa izbornim procesom.

- Danas u 10.50 časova od strane policijskih službenika Policijske stanice Istočna Ilidža, ispred izbornog mjesta u Ulici Meše Selimovića, opština Istočna Ilidža, uočeno je lice Ž.G. koje je nosilo naočale za snimanje. Od strane policijskih službenika PS Istočna Ilidža naočale su privremeno oduzete te je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo koja je naložila da se naočale privremeno oduzmu, a da će se o kvalifikaciji naknadno izjasniti - navode iz MUP-a.

U 12.25 časova Policijska stanica Šekovići zaprimila je prijavu da su lica Š.Đ. i Š.NJ. na biračko mjesto u osnovnoj školi u Šekovićima dovezli nepokretno lice D. D. i istoj sugerisali za koga da glasa, te kada je iste upozorila predsjednica Komisije LJ.V. da to ne smiju da rade, navedena lica su istu vrijeđala. Lica Š.Đ. i Š.NJ. biće prekršajno sakcionisana po Zakonu javnom redu i miru.

Iz MUP-a navode da je u 10.50 časova Policijskoj upravi Bijeljina prijavilo je lice D. O. iz Bijeljine, da joj se u Ulici Baje Pivljanina iz putničkog motornog vozila marke golf, bijele boje, obratilo nepoznato lice, predstavljajući se kao policijski službenik i da je isti tražio da pokaže ličnu kartu.

- Navedena je tom prilikom, kako je navela, zatražila da joj isti pokaže službenu legitimaciju i da se predstavi kako bi se uvjerila da se radi o policijskom službeniku, nakon čega joj je isti vratio ličnu kartu i udaljio se u nepoznatom pravcu. O događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu lažno predstavljanje - ističu iz MUP-a Srpske.

U 11.10 časova Policijskoj upravi Doboj obratio se aktivista jedne političke partije, te prijavio da je ispred objekta Osnovne škole "Jovan Dučić" u Doboju, fizički napadnut stalni posmatrač OSCE-a.

- Po prijavi su postupili policijski službenici PS Doboj 1, koji su obavili razgovor sa navodno napadnutim licem (B.S. iz Njemačke), službenik misije OSCE/ODIHR koji je negirao da je bio napadnut, navodeći da je ušao na biračko mjesto i počeo snimanje, nakon čega je isti udaljen sa biračkog mjesta, odnosno da nije bilo fizičkog napada. Lice nije imalo vidljivih povreda ili bilo kakvih drugih tragova koji bi ukazivali na fizički napad. Istog dana, u 13,55 časova u prostorije dežurne službe PS Doboj 1 obratio se gore pomenuti međunarodni posmatrač B.S. sa namjerom da prijavi fizički napad ispred objekta dobojske škole, danas oko 11,10 časova. Rad po ovoj prijavi je u toku - ističu iz MUP-a.

U 13.50 časova od strane Opštinske izborne komisije prijavljeno je da je na biračkom mjestu broj u OŠ ''Petar Petrović Njegoš" opština Istočna Ilidža lice M. A. Iz Istočne Ilidže, koristila olovku sa kamerom prilikom popunjavanja glasačkog listića. Po izjavi imenovane navedenu olovku dobila je od lica D.M..

Od strane policijskih službenika PS Istočna Ilidža olovka je privremeno oduzeta a o navedenom obaviješten dežurni tužilac koja je navedeno kvalifikovala kao krivično djelo ''Izborna prevara'', te da se po kompletiranju predmeta dostavi izvještaj o počinjenom KD protiv lica D. M, saopšteno je iz MUP-a.

- U vremenskom periodu od 14.20 do 15.20 časova, na glasačkom mjestu I i II u naselju Ekonomija, Grad Zvornik, prekinuto je glasanje iz razloga zato što član komisije N.T. nije dozvolio jednom građaninu da glasa iz razloga što ga je prepoznao kao lice koje je u prethodnom periodu izlazilo na glasanje. Na lice mjesta izašli su članovo Gradske izborne komisije koji su riješili navedeni nesporazum - navode iz MUP-a Srpske.