Sukobi  u Ukrajini - Foto: RTRS
Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, danas putuje u Antaliju, a već sutra na marginama diplomatskog foruma trebalo bi da se sastane sa ukrajinskim kolegom, Dmitrom Kulebom.

Mađari poručuju da ne žele da prihvate odluke Evrope koje će da koštaju njihove građane, misleći na zabrane uvoza ruskog gasa i nafte.

Koridori za izlazak izbjeglica iz zona ratnih dejstava jutros su ponovo otvoreni.

Jutros se ponovo otvaraju humanitarni koridori iz Energodara u Zaporožje, iz Sumija u Poltavu i iz Mariupolja u Zaporožje, potvrdili su Ukrajinci.

Trebalo je da bude otvoreno i nekoliko koridora iz kijevske oblasti, međutim Rusi tvrde da to ne funkcioniše, jer kijevske vlasti i dalje odbijaju sve glavne rute evakuacije iz Kijeva, Černigova, Sumija, Harkova i Mariupolja na teritoriju Ruske Federacije.

Iz Kijeva optužuju Ruse za sabotažu.

- Obraćam se Ruskoj Federaciji, vi ste javno preuzeli zvaničnu odgovornost da izvršite prekid vatre od 21 sat 9. marta 2022. Imamo negativno iskustvo kada niste ispunili svoje obaveze, to se tiče ruta Mariupolj - Zaporožje i Volnovaha - Pokrovsk. Stanovnici iz Volnovahe nam se obraćaju i mole da se obećanja Ruske Federacije ispune danas i da ljudi napuste mjesta gdje se kriju od granatiranja - izjavila je Irina Vereščuk, zamjenica premijera Ukrajine.

- Podsjećam ukrajinsku stranu da je u našoj bazi podataka, s obzirom na protekli dan, već dokumentovano 2.541.367 apela putem različitih kanala komunikacije pojedinih ukrajinskih državljana, kao i stranaca, sa zahtjevima za njihovo spasavanje i evakuaciju iz 1.917 Ukrajinaca naselja - dodao je Mihail Mizincev, načelnik Centra za nadzor nacionalne odbrane Rusije.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je tajne dokumente koji potvrđuju da je postojala jasna namjera da Ukrajina sprovede vojnu akciju u Donbasu u martu 2022. Naredba koja je napisana u januaru, navodi se iz Ministarstva odbrane Rusije.

- U naredbi, dostavljenoj komandi rukovodećih organa Nacionalne garde Ukrajine, detaljno je opisan plan pripreme jedne od udarnih grupa za ofanzivna dejstva u zoni operacije tzv. združenih snaga u Donbasu - rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

30 godina napretka u Rusiji izbrisano je za samo 12 dana, rekla je u Senatu Viktorija Nuland, pomoćnik američkog državnog sekretara.

Ovo je rat koji je pokrenuo jedan čovjek iz svojih izopačenih razloga, kaže Nuland i dodaje da je to rat izgrađen na lažima koje je Vladimir Putin rekao svijetu, svom narodu i svojoj vojsci.

- Nastavljamo da pružamo odbrambenu, smrtonosnu sigurnosnu pomoć Ukrajini. Prije samo 10 dana, predsjednik Bajden i sekretar Blinken odobrili su hitnu isporuku dodatnih 350 miliona dolara vojne podrške, i sa zadovoljstvom mogu reći da je dvije trećine od toga već ušlo u Ukrajinu. A ukupno je administracija obezbijedila više od milijardu dolara sigurnosne pomoći samo u ovoj prošloj godini - izjavila je Viktorija Nuland, pomoćnica američkog državnog sekretara.

Ko god se umiješa u snabdijevanje Ukrajine oružjem ili slanje takozvanih dobrovoljaca, snosiće odgovornost – tu poruku su prenijeli ruski ambasadori i diplomate svim zemljama koje bi se mogle umiješati, poručuju iz Kremlja.

Nakon što je sinoć uveo sankcije na uvoz gasa i nafte iz Rusije, američki predsjednik je poručio da razumije da Evropa ne može da postupi isto. Prvi je istupio njemački ministar spoljnih poslova, koji je iz Srbije poručio da Mađarska neće dopustiti da njeni građani ispaštaju zbog odluka Evropske unije.

- Ne želimo i nećemo da prihvatimo mjere i odluke koje žele da prebace teret na građane Mađarske i Srbije i zato, kada u Briselu zagovaramo o bezbjednom snabdijevanju energentima zastupamo interese i Mađarske i Srbije i obećavam da će tako i biti - saopštio je Peter Sijarto, Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine.

Embargo na uvoz nafte u Ameriku, osjetiće građani, kažu stručnjaci.

- Što se tiče stvarnog uticaja, on je velik, jer nafta nije lokalna roba, ona ima globalnu cijenu. Dakle, kada promijenite dinamiku ponude i potražnje i kada date izjavu o zabrani prodaje ruskih fosilnih goriva, to ima ogroman uticaj na globalna tržišta nafte. A ako utiče na globalna tržišta nafte, imaće uticaj i na cijene nafte kod kuće - dodao je Den Diker osnivač firme The Energy Word.

Američkim sankcijama najviše se obradovao ukrajinski predsjednik, koji se zahvalio Džozefu Bajdenu, kako kaže, za najsnažniji signal cijelom svijetu.

Vrlo je jednostavno, kaže Vladimir Zelenski, svaki peni plaćen Rusiji pretvara se u metke i projektile koji lete ka drugim suverenim državama.