Malagurski film trebinje2.jpg (147 KB)

U bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje sinoć je premijerno prikazan film „Republika Srpska: Borba za slobodu“, autora Borisa Malagurskog.

Režiser filma poklonio se publici i zahvalio na lijepom prijemu jer će nakon premijere film biti prikazan u SAD.

Autor filma istakao je da je naš narod decenijama unazad demonizovan i da svojim projektima želi da pokaže da imamo viševijekovno postojanje na ovim prostorima i da i te kako imamo na šta da se ponosimo.

Film u 93 minuta govori i o dešavanjima koja nisu poznata javnosti sa zapadne strane Drine i istoriji srpskog naroda od Kulina bana do današnjih dana.

"Vodilja mi je bila da destimagtizujem srpski narod koji živi zapadno od Drine zato što je u zapadnim medijima 90-ih godina bila teza da su Srbi pali sa Marsa na ove prostore i da su izvršili agresiju sami nad sobom i da su vjerovatno napali svoja sopstvena vjekovna ognjišta. Pokazao sam da Srbi imaju viševijekovnu istoriju postojanja na ovim prostorima, kulturu, tradiciju i ovo je film koji se 90 odsto bavi svim onim što se dešavalo kroz istoriju i nasljeđe srpskog naroda, velikanima iz prošlosti, sa početka prošlog vijeka, Jovanom Dučićem, Mešom Selimovićem i mnogih drugih. Film pokušava da edukuje i obrazuje zapadnu javnost o tome ko smo i odakle smo", rekao je Malagurski.

Prema riječima autora, publika je u Republici Srpskoj odlično reagovala, a film je snimljen na različitim lokoacijama u Republici Srpskoj, pored ostalog, i u Trebinju.

"Dosta smo snimali u ovom kraju, a posljednji kadar iz filma je iz okoline Trebinja. Lijepo smo se osjećali dok smo snimali u Trebinju", istakao je Malagurski.