Kraljica Elizabeta II (Foto: EPA/SUSAN WALSH, ilustracija) -
 
Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 97. godini u svojoj ljetnjoj rezidenciji u Balmoralu.

Elizabeta Druga, kraljica Velike Britanije i Sjeverne Irske, preminula je u zamku Balmoral u Škotskoj u 97. godini, saopšteno je iz Bakingemske palate.

Bakingemska palata objavila je prethodno da su ljekari zabrinuti za zdravlje kraljice Elizabete Druge, koja se nalazila pod ljekarskim nadzorom u Balmoralu.

Saopštenje palate dolazi dan nakon što se kraljica povukla sa Državnog savjeta Ujedinjenog Kraljevstva koji se u srijedu održao onlajn putem.

U utorak se kraljica sastala sa Borisom DŽonsonom kako bi primila njegovu ostavku na mjesto premijera i sa Liz Tras, koju je imenovala za novog britanskog premijera.

U zamak Balmoral u Škotskoj stigli su svi članovi britanske kraljevske porodice, uključujući prestolonasljednika Čarlsa, njegovog sina princa Vilijama, troje kraljičine djece.

Britanski javni servis Bi-Bi-Si je oko podneva prekinuo redovni program kako bi izvještavao o kraljičinom zdravlju.

Ispred zamka Balmoral i Bakingemske palate u Londonu okupili su se Britanci i turisti nakon što su saznali vesti o zabrinutosti lekara za kraljičino zdravlje.

U junu je obilježen platinasti jubilej, odnosno 70 godina kraljičine vladavine, a završnoj paradi je sa kraljevskom porodicom prisustvovala i Elizabeta Druga.

Presto će, nakon 70 godina duge vladavine kraljice Elizabete, preuzeti princ Čarls, koji je u britansku istoriju ušao kao prestolonasljednik koji je najduže čekao na krunu.