Isidora Žebeljan (foto:rts) -

Kompozotorka i redovna članica Srpske akademije nauka i umetnosti Isidora Žebeljan /53/ preminula je nakon duge i teške bolesti, javio je RTS.

Žebeljanova je bila jedna od najistaknutijih srpskih savremenih kompozitora muzike za pozorište i film, a komponovala je za više od trideset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ona je radila na nekoliko filmskih partitura, uključujući i orkestraciju muzike Gorana Bregovića za filmove "Dom za vešanje", "Arizona drim" i "Podzemlje" u režiji Emira Kusturice.

Za svoja djela dobila je važne nagrade u zemlji i u inostranstvu, među kojima je i Mokranjčeva nagrada /2004/.

Žebeljanova je izabrana za članicu SANU 2006. godine, a Svjetske akademije umjetnosti i nauka 2012. godine.

Berlinski časopis Frajtag izabrao je Isidoru Žebeljan za jednu od deset najperspektivnijih javnih ličnosti na svijetu za 2009. godinu.

Žebeljanova je 2014. godine, kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja za dostignuća u oblasti kulture i umjetnosti.

Isidora Žebeljan rođena je u Beogradu 27. septembra 1967. godine a diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Vlastimira Trajkovića.

Od 2002. godine na tom fakultetu radila je kao profesor kompozicije.