tb-1.jpg

Jutros su mediji u Trebinju saznali da je preminula prvozaražena osoba u ovom gradu.

Direktorica Bolnice Trebinje Ljubica Miljanović zamolila je da se ta inforamcija ne plasira u javnost dok se ne utvrdi uzrok smrti. Navodno se čekao neki nalaz iz Banjaluke.

Nekoliko sati nakon ove informacije i brojnih spekulacija o tome od čega je čovjek preminuo, pojedini mediji objavili su vijest o smrti prvozaraženog Trebinjca iako se još  ne zna uzrok smrti.

Upravo zbog prećutkivanja o smrti, iako je cijelo Trebinje znalo da je čovjek preminuo, stvorio se prostor za „teorije zavjere“ . Suština je da je čovjek preminuo, da je bio bolestan i ranije, da je kod njega nalaz na virus korona  rađen 7. aprila, bio pozitivan .

Šta je uzrok smrti valjda će reći nadležni, kao što bi trebalo da kažu da li je i ko tačno napravio propust kada je ovaj čovjek iz banjalučke zdravstvene ustanove vraćen u Trebinje i da li je tada trebao biti smješten u bolnicu.

Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će se, kada opasnost od virusa prođe,  analizirati kako se ko ponašao tokom pandemije od momenta uvođenja mjera.

Tada bi trebalo da se zna da li je i ko pravio propuste, ne samo u gore pomenutom slučaju, nego generalno.  Ako jeste- najavljene su sankcije.

Mi se samo nadamo da će, dok mjere budu na snazi, ubuduće svi poštovati ono što nadležni kažu i da će se pravilno kontrolisati realizacija propisanih mjera kao i da nećemo biti u većem problemu od trenutnog – sa većim brojem oboljelih i većim posljedicama.

A što se tiče vijesti o preminulom Trebinjcu...smrt čovjeka nije senzacija- to je nenadoknadiv gubitak za porodicu.

Podatak o smrti  osobe koja je bila pozitivna na virus korona služi samo kao informacija i to onda kada se uzrok smrti zvanično potvrdi.