Radoslav Gaćinović - Foto: Novosti.rs
Istaknuti srpski naučnik Radoslav Gaćinović preminuo je u Beogradu u 66. godini, objavio je Institut za političke studije na kome je radio kao naučni savjetnik i predsjednik Naučnog vijeća.

Gaćinović je, kako su prenijeli mediji, preminuo od posljedica korona virusa.

Rođen je 1955. u mjestu Meka Gruda u Bileći. Vojnu akademiju završio je u Beogradu, magistrirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, a doktorsku disertaciju odbranio na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Bio je profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbjednost u Beogradu, nastavnik na Visokoj vojnoj školi za vojno-sociološke i psihološke studije i istraživanja u Beogradu.

Radio je i kao asistent na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kao i profesor na postdiplomskim studijama na Pravnom fakultetu Sinergija u Bijeljini.

Gaćinović, koji je potomak pripadnika "Mlade Bosne" Vladimira Gaćinovića, autor je velikog broja studija o bezbjednosti i terorizmu, a naročito se izdvaja njegovo kapitalno djelo dvotomna monografija "Nasilje nad Srbima u dvadesetom veku /Uzroci i posledice/". Za ovu knjigu dobio je 2017. godine nagradu "Pečat vremena" koju dodjeljuje nedjeljnik "Pečat".

Napisao je i djela "Mlada Bosna", "Terorizam u političkoj i pravnoj teoriji", "Ugrožavanje kapaciteta bezbednosti države".

Autor je knjiga "Suprotstavljanje diverzantskim aktivnostima", "Terorizam i propaganda", "Kako protiv terorizma", "Savremeni terorizam", "Nasilje u Jugoslaviji", "Otimanje Kosova i Metohije", "Terorizam", "Antiterorizam" i druge.