Preokret na imanju porodice sa četvoro djece: Zatvorili mljekaru, a sad im posao cvjeta

Za priču porodice Mihailović iz Savinog Sela čula je cijela Srbija, a njihova nevolja ujedinila je čitavo društvo za svega nekoliko dana i ponovo pokazala da smo tu jedni za druge kada je najpotrebnije.

Teodora (25) i Mićko (27), roditelji četvoro djece, tri kćerke i jednog sina, nedavno su morali da zatvore svoju mljekaru jer nijedna kompanija nije željela da otkupi njihovo mlijeko.

Međutim, kako je mliječno govedarstvo jedini izvor prihoda za ovu porodicu, odlučili su da ne klonu duhom i nastave svoju proizvodnju u kućnim uslovima.

Snagom društvenih mreža za njihovu priču čuli su mnogi, te telefoni nisu prestajali da zvone. Litar punomasnog mlijeka ova porodica cijeni 100 dinara, dok kilogram punomasnog sira - 600.

"Sve koje ste u blizini Savinog sela, Vrbasa, Kule, Bačke Palanke, a pogotovo Novog Sada pozivam da naručite nešto od tih proizvoda kako bismo sačuvali jednu od malobrojnih mladih porodica koje se bave mlečnim govedarstvom", napisao je Aleksandar Džavrić na LinkedIn-u.

Porodica je zahvalna svima koji su se javili i naglašavaju da zainteresovani obrate pažnju na društvene mreže jer će tu ostavljati informacije za dalje porudžbine.

"Porudžbine primam iz okoline ili ko može lično da dođe, ali određenu količinu jer nemam veliki prostor za rad", potvrdila je Teodora za Telegraf Biznis.

Proizvođači mlijeka krajem februara blokirali su most kod Šapca i Ibarsku magistralu zahtijevajući minimalnu cijenu mlijeka od 70 dinara, ne uključujući PDV, povećanje premije po litru na 20 umjesto dosadašnjih 10 dinara, podizanje regresa po muznom grlu sa 25.000 na 40.000 dinara i kontrolisani uvoz mlijeka.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da će javni pozivi za subvencije za mlijeko i davanja po hektaru biti raspisani 3. aprila.